Foto: Darko Tomas / CROPIX/ilustracija

NAFTA OPET IŠLA GORE: Analitičari objašnjavaju zbog čega trebamo biti zabrinuti

Autor: Dnevno.hr

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna su opet porasle jer trgovci procjenjuju da najavljeno OPEC-ovo povećanje proizvodnje neće biti dovoljno, s obzirom da bi potražnja trebala porasti jer Kina postupno ukida restriktivne mjere u vezi covida.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu prošloga tjedna porasla 0,25 posto, na 119,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,3 posto, na 118,87 dolara.

Sve to dolazi nakon najave članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)  koja je prošlog tjedna najavila da srpnju i kolovozu povećati proizvodnju za 648 tisuća barela dnevno, 200 tisuća više nego što su prije planirali, kako bi se nadoknadila smanjena opskrba iz Rusije zbog sankcija.

Analitičar PVM-a Tamas Varga objašnjava kako se e dvije trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, te će EU će morati naći zamjenu za oko 1,5 milijuna barela nafte dnevno.

Analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch objašnjava kako će OPEC+ vjerojatno na tržište plasirati znatno manje nafte nego što je dogovoreno, što znači da neće osigurati priželjkivanu pomoć, tim više što se očekuje jačanje potražnje nakon što su Šangaj i Peking prošloga tjedna ukinuli stroge mjere usmjerene na suzbijanje covida-19.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.