Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Načelnik koji je građanima dao da kreiraju proračun: ‘Nemam motiva nastupati populistički’

Autor: Milan Dalmacija

Načelnik Općine Klis, Jakov Vetma, izazvao je veliko zanimanje javnosti i možda utro put drugim političarima da učine isto. On je, naime, prije izglasavanja općinskog proračuna na Facebooku pozvao mještane da sami daju prijedloge u što bi se trebao utrošiti općinski novac.

“Evo prilike i da ovdje napišete što želite u sljedećoj godini, a ja ću svaki komentar/prijedlog iznijeti pred vijećnike. U ovoj godini, kroz neovisno istraživanje, Općina Klis proglašena je najtransparentnijom općinom u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pa neka i ovaj čin bude u prilog tome da želimo općinu zadovoljnih ljudi, svjesni da ne možemo u svakom trenutku poznavati baš svaki problem i potrebu”, napisao je Vetma na Facebooku.

Skupio je podosta komentara građana koji su uglavnom tražili uređenje cesta i drugih komunalija. Posebno su isticali i potrebu izgradnje dječjeg vrtića i sportske dvorane. Vetma je ranije najavio kako misli da će većina prijedloga građana biti prihvaćena.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Neposredni kontakt s građanima

Načelnik Vetma javio nam se nakon rasprave u Općinskom vijeću o proračunu i drugim važnim odlukama za 2024. godinu. Ispričao nam se što nije ranije odgovorio, jer ipak je bilo važnije uskladiti želje građana, planove vlasti i financijske mogućnosti. Istaknuo je kako je ove godine po prvi puta raspisao i javno savjetovanje za građane o općinskom proračunu, no nije dobio nijedan odgovor pa je htio čuti glas javnosti na društvenim mrežama.

“Uvijek uključujemo građane, prije svega u neposrednom kontaktu, putem udruga civilnog društva i svih oblika komunikacije, na dnevnoj razini”, poručio je Vetma.

Tako će iz lokalnog proračuna za sljedeću godinu biti izdvojeno šest milijuna eura za infrastrukturne projekte. Načelnik je dodao da se trenutno na području Klisa i okolice odvijaju projekti vrijedi 30 milijuna eura, a koji uključuju uređenje vodovoda, kanalizacije te rekonstrukciju državne ceste kroz Prugovo na koju su se građani također žalili.

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Ambiciozan program

Proračun će, kaže načelnik, biti usklađen s s Provedbenim programom Općine Klis za razdoblje od 2022. do 2025. godine, “kratkoročnim aktom strateškog planiranja koji se donosi za vrijeme trajanja mandata izvršnog tijela jedinice lokalne samouprave”, što je do 2025. u Klisu pod ingerencijom HDZ-a.
Nabrojeni su i prioriteti, poput modernizacije vodovoda i kanalizacije, izgradnje novih cesta, poticanja izgradnje kapaciteta za obnovljive izvore energije, razvoja poduzetničke infrastrukture, potpora poljoprivrednicima i gospodarstvenicima, razvoj turističke infrastrukture i ponude, izgradnja dječjeg vrtića, stipendije za učenike i studente… Načelnik je otkrio da je iz Europske unije stiglo 1.725.396,51 eura za izgradnju vrtića.

DJECA POGINULIH I NESTALIH: ‘Dođite na naš mimohod. Oni su naš ponos, mi njihova snaga’
Predizborni trik?

Prema Provedbenom programu, u sljedećoj se godini planiraju izdvojit sredstva za rad postojećeg vrtića te izgradnju novog. Time bi se povećao broj vrtićke djece, ali i one čiji je boravak u vrtiću sufinanciran iz općinskih sredstava. Takve su mjere propisane u više sektora, a za njihovu se provedbu, tvrdi načelnik Vetma, brinu općinski pročelnici.

“Ne funkcioniram na takav način. Teško je bilo prije desetak godina kada nam je proračun bio 13 milijuna kuna (1.725.396,51 eura, koliko je Općina dobila za izgradnju vrtića, op.a.). Danas želim da svi sudjeluju u kreiranju”, poručio je Vetma, misleći pritom na svoje pročelnike, ali i građane kojima je omogućio direktno sudjelovanje u kreiranju proračuna.

Istaknuo je da će nastaviti raditi na sudjelovanju građana u važnim pitanjima za njihovu općinu. Dodao je kako će građani moći sudjelovati online, putem društvenih mreža ili javnog savjetovanja, jer to preferira više nego raspisivanje referenduma. Vetma je član HDZ-a, pa smo ga upitali je li to zapravo način da se biračima uvuče pod kožu uoči godine u kojoj se odvijaju čak tri izborna ciklusa.

“Izbori na lokalnoj razini su u 2025. godini. Ja svoj posao radim svaki dan, četiri godine. Nemam nikakvog motiva nastupati populistički”, zaključio je načelnik Vetma.

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.