Foto: Neja Markicevic / CROPIX/Ilustracija

Na vrhu neslavnog popisa: Zagrepčanima zbog ovoga ostaje manje od 100 eura u džepu

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Iako su London i Ženeva najskuplji gradovi za život u Europi. Zagreb se našao vrlo visoko na neslavnoj ljestvici najskupljih gradova. Iako se to još uvijek ne odnosi na životni standard, riječ je o priuštivosti najma. Na društvenim mrežama, pogotovo u grupama za najam stanova u metropoli, primjetan je rast cijena stanova za iznajmljivanje. Nije rijetkost da stanodavci samo za sobu traže i po nekoliko stotina eura plus režije. Jedan je Zagrepčanin otišao toliko daleko da je odlučio svoju garažu preurediti u jednosobni stan i iznajmljivati je za 500 eura mjesečno.

Primijetili su to i agenti za nekretnine. Dio njih drži da su vlasnici stanova koje nisu uspijevali prodati zbog visokih cijena, odlučili to kompenzirati visokim cijenama najma. “Prodavatelji su imali velike apetite, to se smanjilo u kontekstu realiziranih prodaja. Ta tržišna utakmica prodaje se preselila na tržišnu utakmicu najma. Sve nekretnine koje smo imali za prodaju – sada imamo za najam. Opet imamo velike apetite, najmoprimce koji si ne mogu priuštiti tolike iznose. U principu se preslikava priča koju smo imali s prodajom”, rekao je nedavno za medije Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine Imperium Immobiliare.

Ovakva je situacija smjestila hrvatski glavni grad na četvrto mjesto ljestvice najmanje priuštivih gradova za stanovanje samaca. Američki magazin The Economist ljestvicu je kreirao po “indeksu Carrie Bradshaw“, nazvanom po junakinji serije Seks i grad koja je živjela sama u unajmljenom stanu u New Yorku. Pri kreiranju liste, glavni kriteriji su bili cijene najma jednosobnih stanova (stanova s jednom spavaćom sobom po američkim standardima, da ne bi bilo zabune), ali i prosječni prihodi unajmljivača. Ti su se prihodi uspoređivali s “preporučenom plaćom unajmljivača”, odnosno plaću umanjenu za 30 posto.

Foto: Unsplash

Manje od 100 eura na kraju mjeseca

Lista najnepriuštivijih mjesta za najam jednosobnih stanova se sastoji od 35 europskih gradova, a ispred Zagreba su samo Budimpešta, Prag i Lisabon. Mađarska je metropola tijekom gotovo cijele prošle godine imala najveću stopu inflacije u Europskoj uniji. Za najam stana s jednom spavaćom sobom u tom gradu prosječno treba izdvojiti 454,50 eura, a prosječna je plaća ondje 1059,53 eura. Za druge životne troškove, a tu spadaju hrana, režije i odjeća, Mađari mjesečno troše oko 670,80 eura.

U Pragu je prosječna plaća 1557,48 eura, a mjesečna najamnina stana u prosjeku iznosi 698 eura. Uz životne troškove od 802,4 eura, jasno je da ni Česima koji su u najmu ne preostane puno novca na kraju mjeseca.

U Lisabonu su, pak, najamnine na otprilike 900 eura, ako se stan nalazi izvan centra. U užoj gradskoj jezgri cijena najma manjeg stana se penje i na više od 1300 eura. Razlog tomu je veliki priljev digitalnih nomada. Dodatni troškovi se procjenjuju na 734 eura, dok prosječna plaća iznosi 1138,41 euro.

Zagreb se u neslavnom društvu našao zbog činjenice da je prosječna plaća u studenom iznosila 1387 eura, a prosječna cijena najma oko 531 eura. Uz to, treba dodati i 765 eura za režije, hranu i odjeću, koliko, prema procjenama stranice Numbeo, izdvajaju samci u Hrvatskoj metropoli. Prema tim podacima, Zagrepčanima za ostale stvari mjesečno ostane manje od 100 eura.
I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran

Njemački gradovi najpriuštiviji

Najam nekretnina, otkrilo je ovo istraživanje, najskuplji je u Londonu. No, zbog visokih plaća, metropola Ujedinjenog kraljevstva se na listi najnepriuštivijih gradova za iznajmljivanje stanova našla tek na šestom mjestu. Prosječna plaća, naime, ondje iznosi 3757,75 eura, a najam stana 1894,69 eura. Na hranu, režije i ostale životno važne troškove Londončani mjesečno potroše u prosjeku još 1271,50 eura.
Od 35 gradova koji su analizirani indeksom Carrie Bradshaw, njih 12 je priuštivo, odnosno samci mogu u njima unajmiti stan s jednom spavaćom sobom, a da ne moraju krpati kraj s krajem. Zanimljivo, neki od najpovoljnijih gradova nalaze se u Njemačkoj. Tako je Bonn najpriuštiviji grad za stanovanje samaca u unajmljenim stanovima. Ondje mjesečna najamnina u prosjeku iznosi 683,57 eura, troškovi života još dodatnih 1025,40 eura, a prosječna plaća malo više od 2400 eura.

Na “pozitivnoj” strani spektra su još njemački Berlin i Karlsruhe, zatim Bruxelles i Luksemburg, poglavito zbog vrlo visokih prihoda, a potom i Beč, Helsinki, Haag, Lyon, Bern, Oslo i Reading. Gradovi koji bi uz malu korekciju cijena mogli biti priuštivi su Rim, Reykjavik, Ženeva, Ljubljana, Kopenhagen i Pariz.

I BOGATIM NIJEMCIMA HRVATSKA JE PRESKUPA? Jasno rekli što misle o nama, radije će u Egipat nego na Jadran

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.