fbpx
Screenshot

Na kovanicama eura bit će karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljicom ispisano Hrvatska

Autor: Dnevno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je  14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.  “Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na 1 euru kuna, na 50, 20 10 centi Nikola Tesla, na 5, 2 i 1 centu će glagoljicom pisati Hrvatska”, rekao  je Plenković.

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, naglasio je premijer te čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj. Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

“Radi se o motivima koji predstavljaju Hrvatsku. Istaknuo je kako je lik Nikole Tesle u javnom savjetovanju dobio najviše glasovanja. Motivi koji su odabrani su, osim Tesle, hrvatska šahovnica, geografska karta RH, kuna i glagoljica.  Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske, rekao je Plenković.


Pojasnio je kako će na kovanici od 2 eura biti karta Hrvatske, na 1 euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na 5, 2 i 1 centu naći će se službena kratica RH na uglatoj glagoljici.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić naglasio  je da su Teslini patenti i teoretski rad stvorili uvjete za elektrifikaciju svijeta, dodavši da se radi o vrlo prepoznatljivom liku i imenu u svijetu. Planirani datum uvođenja eura 1. siječnja 2023. godine.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn. Hrvatska kovnica novca pristupit će probnom otkovu milijun komada svake od kovanica. Očekujemo da ćemo do ljeta imati te probne otkove, rekao je Vujčić.

“Cijela operacija koštat će dosta, preko 900 milijuna kuna, u samim troškovima nabave materijala, pripreme kovanja i tiskanja novca”, rekao je Vujčić. Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je zakon o euru još 11 dana u javnom savjetovanju te dai ma puno komentara na koje će sve odgovoriti. Tijekom godine, prije uvođenja eura, mijenjat će se 42 zakona, kasnije još njih 36, a uz to i stotine podzakonskih akata.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.