Foto: Duje Klaric / CROPIX ILUSTRACIJA

NA JESEN NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA! Poskupiti će namirnice koje svi imamo u hladnjaku, proizvođači nude rješenje

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Svježe mlijeko se u trgovinama prodaje za 1,33 eura za litru, kobasice debrecinke za nešto manje od 10 eura po kilograme, ali ako pitate proizvođače, cijene bi trebale biti puno više.

Kako bi izbjegli daljnji rast cijena, domaći proizvođači od vlade traže jedinstvenu stopu PDV-a na hranu od pet posto. Kažu kako im je neisplativo raditi jer im država uzme sve što zarade.

“PDV na mlijeko je pet posto, na repromaterijal je 13 posto, a na proizvod koji ide vani je 25. Ovaj PDV od 25 nama uzme svu dobit u proizvodnji, a mi živimo od prerade”, rekao je za RTL Danas Darko Pavičević, šef mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela.


Država zarađuje više od industrije

Ništa bolje, kažu proizvođači suhomesnatih proizvoda, nije ni u njihovom sektoru.

“U ovom momentu kada gledamo, država zarađuje više nego što zarađuje industrija, jer mesna industrija ne može ostvariti maržu od 25 posto dok je PDV 25 posto”, govori direktor u mesoprerađivačkoj industriji Milivoj Medven.

Proizvođači kažu kako je jedino rješenja jedinstvena stopa PDV-a od pet posto na svu hranu.

“Sve je u neredu. Nama bi pet posto PDV-a omogućilo da mi ne dižemo cijene dalje. Cijene se sigurno ne bi dizale kod nas”, rekao je Pavičević.

Snižavanjem PDV-a izgubili 280 milijuna kuna

Nedavno objavljena analiza Porezne uprave je pokazala kako u travnju prošle godine snižen PDV na svježe meso, maslac, ribu, voće, povrće i jaja, ali to na kraju nije donijelo niže cijene na policama trgovina. Procjenjuje se kako je država snižavanjem PDV-a izgubila skoro 280 milijuna eura. Poduzetnici smatraju da je potrebno napraviti cjelovitu reformu da bi građani imali koristi.

“Ako dignete prag ulaska u PDV s 40 tisuća eura na 80 tisuća eura, ako smanjite porez na dohodak, adekvatno – a ne prebacivati na jedinice lokalne samouprave, ako idete sa smanjivanjem PDV-a na uslužne djelatnosti na 13 posto, odnosno proizvodnju hrane na 5 posto, u tom momentu možete očekivati i da će se cijene stabilizirati”, kaže za RTL Danas Hrvoje Bujas, šef udruge Glas poduzetnika.
Globalno poskupljenje mesa

Proizvođači ističu kako je zbog PDV-a od 25 posto stvoren potpuni disbalans u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda.

“Došlo je do globalnog poskupljenja mesa i polako je nestašica na tržištu. Cijene mesa su jako skočile gore i sadašnji PDV od 25 posto utječe jako na cijenu suhomesnatih proizvoda i postajemo nekonkurentni na policama”, objašnjava Medven.

“Ako vi smanjite PDV s 25 posto na 5 posto, određeno smanjivanje je moguće i moglo bi biti, ali u konačnici primarni cilj je zadržati hrvatsku proizvodnju na profitabilnom nivou, što trenutačno nije”, objašnjava Bujas.
Proizvođači upozoravaju kako će na jesen sve poskupiti ako PDV ostane isti.

“Poskupjet će sve što se tiče hrane, a naročito povrća i voća. Proizvodnja povrća ili proizvodnja mlijeka vam je u istom košu”, kaže Pavičević za RTL Danas.

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.