Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Na hrvatskom otoku zgroženi cijenom usluge: ‘Lani je koštalo 15, a ove godine košta 360 eura’

Autor: M.D.

Uprava Zračne luke Rijeka odlučila je uoči turističke sezone izmijeniti cjenik parkiranja za prijevoznike, zbog čega su se na noge digli predstavnici obrtnika i turista u Primorsko-goranskoj županiji. Kako kažu, poskupljenja su tolika da će otjerati turiste. Za pomoć u rješavanju problema već su se obratili ministarstvima turizma te mora, prometa i infrastrukture. Naime, država je vlasnik Zračne luke Rijeka.

“Moramo biti svjesni da su turističke agencije, kao i prijevoznici, već odavno svojim klijentima poslali cjenike svojih usluga za ovogodišnju turističku sezonu, a ovakav novi cjenik koji je iz Zračne luke poslan tek u travnju, ugrožava poslovanje ne samo njih kao operatera, već i cjelokupne destinacije, kao i same Zračne luke”, rekao je Emil Priskić, predsjednik županijske Obrtničke komore.

Novi list je dobio na uvid cjenike Zračne luke Rijeka za prošlu i ovu godinu. Razlike su značajne. Umjesto 825 eura, koliko je lani stajala sezonska dozvola, za taksije je sad potrebno izdvojiti 1800 eura. Lanjska godišnja pretplata za shuttle i povremeni prijevoz je također koštala 825 eura, Mjesečna je pretplata stajala 160, a jednokratna 104 eura. Ove godine su uvedene različite cijene za mjesečne pretplate. Ovisno o broju putnika, ona sad stoji između 690 i 1290 eura, no godišnja pretplata iznosi čak 2900 eura za sva vozila. Pretplata za rent-a-car vozila je skočila s 20 na 35 eura mjesečno, a za ostale sa 70 na 120 eura po mjestu, ali za pet vozila.

Foto: Tea Cimas / CROPIX

Najskuplji od svih

“Mi cijene našim partnerima šaljemo godinu dana unaprijed, da bismo sada, na pragu turističke sezone, dobili novi cjenik za tekuću godinu. Ne radi se tu o povećanju za tri-četiri posto, nego o 100, 300, 1000-postotnom ili još većem povećanju cijena. Da bi bilo jasnije, ulazak autobusa koji prevozi putnike iz Zračne luke do odredišta ili obrnuto, lani je koštao 15 eura, a ove godine košta 360 eura”, rekao predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain.

Za usporedbu, transfer autobusom od zračne luke koja se nalazi na Krku do Rijeke košta 300 eura, što uključuje satnicu vozača i cijenu autobusa, goriva, davanja i drugih troškova. Tako ispada da je ulazak autobusa na parkiralište aerodroma skuplji od prijevoza do Rijeke.

Obrtnici i turistički djelatnici naglasili su da je ova cijena usluge znatno viša od onih u zračnim lukama Ljubljane, Venecije i drugih većih gradova i turističkih destinacija. U Zračnoj luci Zadar, primjerice, autobusni prijevoznici mogu ukrcavati i skrcavati putnike na parkiralištu bez ikakve naknade. Zbog toga traže ukidanje cjenika i ističu kako je ovo sramota za cijeli Kvarner kao turističku destinaciju.

Zagrepčanin naletio na možda i najskuplje Ožujsko u Hrvatskoj: ‘U kunama ne bi koštalo toliko”
Sramota za Kvarner

“Ovo ruši konkurentnost destinacije, pri čemu je dovedeno u pitanje hoće li turoperatori nastaviti poslovanje na Kvarneru, a dijelom se radi o najvećim europskim turoperatorima koji pune naše kapacitete. Moramo pronaći rješenje, kako bismo imali stabilnost i iz godine u godinu znali što nas čeka i da se cijene ne mijenjaju u zadnjem trenutku, jer su cijene u agencijama bile formirane već prije godinu dana”, poručila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.

Prvi gosti stižu im već danas, a oni se pitaju hoće li ih dočekivati kao ljude ili na rampi aerodroma. Kažu kako je riječ o gostima za čiji su dolazak u turističkom sektoru svi ulagali punih godinu dana.
“Predlažemo i vlasnicima Zračne luke Rijeka da na dnevni red jedne od idućih skupština društva na dnevni red stave problematiku upravljanja Zračnom lukom, jer smatramo da treba dobro razmisliti je li osoba koja upravlja aerodromom zaslužila to raditi i dalje. Tražimo i da se buduće uprave redovito sastaju s predstavnicima turističkog sektora oko upravljanja zračnom lukom, ne u smislu operativnog upravljanja, nego turizmom cijele destinacije Kvarnera”, zaključio je Fain.

Stručnjak ostao šokiran cijenom paste za zube u Hrvatskoj: ‘Pa pogledajte koliko košta u Njemačkoj’

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.