Foto: Bruno Konjevic / CROPIX, Ilustracija

Na hrvatskoj granici otkriveno zabranjeno povrće iz Srbije: Može biti vrlo opasno

Autor: F.F

Izvješće Europskog sustava za brzo uzbunjivanje uz promet hrane navodi da su pronađeni tragovi pesticida metalaksila u pošiljci pasteriziranih krastavaca iz Srbije. Srećom, otkriće se dogodilo na granici, pa kamion nije ušao na hrvatsko tržište.

Prošlog rujna, čak 18.000 tona svježih krastavaca iz Srbije vraćeno je s granice sa Slovenijom, također zbog metalaksila, za koji se vjeruje da može biti kancerogen u većim količinama.

Metalaksil je fungicid koji sprečava trulež i plamenjaču na povrću, te je u Srbiji dozvoljen. Međutim, u Europskoj uniji, maksimalna dozvoljena koncentracija tog pesticida u hrani je 0,01 mg/kg.

FOTO: Pixabay

Ne smije ići preko dozvoljene granice

Na hrvatskoj granici, u pasteriziranim krastavcima, otkrivena je prisutnost metalaksila u koncentraciji od 0,022 mg/kg, zbog čega su krastavci vraćeni pošiljatelju u Srbiju. Inače, metalaksil je fungicid koji se koristi u poljoprivredi za suzbijanje različitih bolesti biljaka, posebno truleži i plamenjače.

Tjedan dana na Jadranu za samo 150 eura: Nova hit destinacija ‘krade’ turiste Hrvatskoj

On djeluje inhibirajući enzime koji su važni za razvoj gljivica koje uzrokuju ove bolesti. Uglavnom se koristi na povrću poput krastavaca, rajčica, krumpira i paprike. Međutim, važno je napomenuti da, iako je metalaksil u malim količinama koristan za zaštitu usjeva, može biti štetan po zdravlje ako se koristi u prekomjernim količinama ili ako se nalazi u prehrambenim proizvodima iznad dopuštenih razina.
Jučer smo pak pisali o grickalicama koje se povlače iz prodaje. Hrvatska agencija za poljoprivredu (HAPIH) izvijestila je o povlačenju Lala Fish Crackers – Sweet Chili 100g, s rokom trajanja/najbolje upotrijebiti do: 16.11.2024. i 06.09.2024., s barkodom 800449556443, te Lala Fish Crackers – Classic 100g, s rokom trajanja/najbolje upotrijebiti do: 06.09.2024., s barkodom 4800449555514. Povlačenje proizvoda je zbog nepravilnog označavanja i upotrebe bojila E110 u navedenim proizvodima.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.