fbpx
Damir Spehar/PIXSELL

MRAZ, TUČA I KIŠA DESETKOVALI UROD HRVATSKIH POLJOPRIVREDNIKA: Neka se potrošači pripreme na rast cijena voća i povrća

Autor: Ivana Jurišić

Nakon dugog razdoblja suše, prošlog vikenda u Slavoniju je napokon došla dugo željena kiša. Dva dana sreće i optimizma zamijenio je očaj trećeg dana kada je uz kišu došla i tuča i počela uništavati sve pred sobom. Jedno od najpogođenijih mjesta su Petrijevci, selo blizu Osijeka gdje poljoprivrednici nekoliko dana nakon tuče krše ruke i zbrajaju gubitke. Jedan od njih je je Ivan Pelin, jedan od prvih hrvatskih eko voćara koji sam priznaje da je samo nekoliko koraka udaljen od onog najgoreg:

“Već 20 godina se bavim ekološkom poljoprivredom, ali sve mi se čini da sam sad pri kraju i da je vrijeme prodati voćnjak i zaboraviti na sve nevolje koje su nas u zadnje vrijeme pogodile”, očajan je Ivan.

“Mraz nam je i više nego prepolovio urod. Marelica nije ostalo ni 10 posto od uroda, uništeno je 60-70 posto uroda krušaka, uništena breskva…. Biti će nešto malo jabuka s čime ćemo taman nešto malo pokriti troškove, ali od zarade neće biti ništa”.

Štete 600 milijuna kuna

Elementarne nepogode razlog su što su predstavnici Odbora za voće i Odbora za povrće Hrvatske poljoprivredne komore zajedno s kolegama iz Copa – Cogece, krovnog udruženja EU poljoprivrednika održali radni sastanak s predstavnicima Europske Komisije. Na sastanku se razgovaralo o razmjerima šteta u sektoru. Voćari i proizvođači povrća iz EU zemalja razmijenili su svoja iskustva i izrazili zabrinutost zbog šteta nastalih od mraza, tuča, poplava, a u slučaju Hrvatske i šteta koje su potresi nanijeli proizvođačima voća i povrća.
Predstavnici HPK iznijeli su i informaciju kako procjene šteta nastale uslijed elementarnih nepogoda u RH od početka godine premašuju 600 milijuna kuna. Uglavnom se radi o štetama od suše, poplava, tuče, kiše koja se smrzava i mraza.
“Klimatske promjene očito sve više utječu na naš sektor zbog čega su proizvođači voća i povrća u EU zabrinuti te očekuju da Europska Komisija ubrza mehanizme i alate kojima bi se mogla izdvojiti pomoć za ove proizvodnje, koje su pod snažnim udarom klimatskih promjena. Mi smo to u Hrvatskoj vidjeli proljetos kada smo imali mraz, koji se u pravilu javlja svake godine, a proteklih dana imali smo i druge elementarne nepogode zbog obilnih kiša i olujnog nevremena. Zbog svih ovih čimbenika očekuje se daljnji rast cijena voća i povrća, kao i veliki financijski pritisak na poljoprivrednike“ izjavio je nakon sastanka Branimir Markota predsjednik Odbora za voćarstvo HPK.

Voće po dampinškim cijenama

Zbog štete uzrokovanih mrazom tijekom proljeća, Copa Cogeca je uputila i pismo EK, ali još uvijek nisu na njega dobili odgovor. Kako su izvijestili iz ove organizacije EU poljoprivrednika pojedine proizvođačke organizacije i zadruge duboko su pogođene i vide negativan utjecaj na stabilnost financiranja poljoprivrednih imanja. Copa Cogeca traži i razgovor s Europskom Komisijom o mogućim načinima pružanja podrške.
“Osim mraza i drugih nepogoda sve veći utjecaj na proizvodnju voća i povrća imaju i štetnici. Ipak, ono što posebno brine je to što se na tržištu i dalje osjećaju negativni utjecaji uzrokovani pandemijom Covida 19 prije svega smanjena potrošnja zbog pada turizma i ugostiteljstva, ali i viškovi voća koji se na tržištu pojavljuju po dampinškim cijenama na koje je teško odgovoriti i nemoguće im je konkurirati“, kazao je Markota.
Svi voćari u EU smatraju kako je važno uvođenje mehanizama kojima će se osigurati adekvatna financijska potpora, osobito što postoji sve veća bojazan da bi osiguravajuće kuće mogle početi odustajati od osiguranja zbog visoke pojavnosti prirodnih nepogoda.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.