fbpx
Foto: Pixabay

MOŽETE LI U TRGOVINU S NOVČANICOM OD 200 EURA? U nekim europskim zemljama primiti će jedino u kockarnicama

Autor: Dnevno.hr

Otkako je euro postao službena valuta plaćanja u Hrvatskoj, građani ne prestaju prijavljivati brojne probleme, Jedan od većih su i novčanice apoena poput one od 200 eura, a koja vrijedi više od 1.500 kuna.

Problem velikih novčanica u javnosti je postao očigledan nakon što je kupcu u velikogoričkom Sparu uskraćena blagodat šopinga jer je račun od tridesetak eura htio platiti novčanicom od 200 eura. Svemu je kako je izvijestio Jutarnji list svjedočila i policija koju je pozvao tražeći da mu osiguraju pravo na kupnju legalnim sredstvom plaćanja.

Nakon dolaska policije, službenici su mogli samo potvrditi kako oni nemaju ništa s time gledajući kako prodavačice odnose robu s pulta natrag na police. Spar i Interspar ne primaju novčanice od 200 i 500 eura. Odgovor “Da, ali ne sasvim”, najprecizniji je koji se može dati.


Hrvatska udruga potrošača je u tom slučaju stala u obranu prava hrvatskog kupca da sitne račune plaća velikim apoenima novčanica eura i savjetuje prijavu Državnom inspektoratu.

Nakon Spara, javili su se i neki drugi trgovci poput lanca benzinskih postaja Lukoil koji je objavio kako ne prima velike apoene novčanica eura, posebno one od 500 eura.

Sve novčanice treba prihvatiti kao sredstvo plaćanja

Europskoj centralnoj banci pod čijom kapom sada djeluje i Hrvatska narodna banka takvo ponašanje trgovaca nije nepoznanica, piše Euro.hr.

Preporučili su da sve novčanice eura treba prihvatiti kao sredstvo plaćanja. No, ako trgovac nema dovoljno gotovine za povrat ostatka ili kad je razlika između cijene koju treba platiti i vrijednosti novčanice neproporcionalno velika može odbiti veliki apoen novčanice. ECB-u je važno da se posluje u dobroj vjeri i da odbijanje novčanice od 200 eura ne bude trajno već iznimka.

Ipak, iznimka je sada na mnogim mjestima postala trajna. Takvo tumačenje ECB-a u zemljama eurozone prihvaćeno je tako da diljem njezinih donedavno 19, a sada 20 članica svako prodajno mjesto bilo da je trgovina ili restoran donosi odluku za sebe.

Servisi poput Reddita i TripAdvisora prepuni su primjerice pitanja očajnih turista koji traže savjet gdje mogu potrošiti ili razmijeniti novčanicu od 200 eura.
Prije godinu dana jedan korisnik Reddita tražio savjet gdje u Amsterdamu može razmijeniti novčanicu od 200 eura koju mu nisu htjeli uzeti niti u mjenjačnici velike nizozemske ING banke. Dobio je savjet da pokuša u kockarnici uz obrazloženje da je najveći apoen novčanice koji se uobičajeno prihvaća u Nizozemskoj 50 eura.

Odgovori na slična pitanja vezana uz Pariz na TripAdvisoru su slični, novčanicu od 500 eura gotovo nitko neće primiti dok za onu od 200 eura poznavatelji situacije kažu da bi u hotelima mogla proći kao sredstvo plaćanja.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.