fbpx
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Može li nas pogoditi ‘biblijski potop’? NAKON POPLAVE U SLAVONIJI SVI SE PITAJU KOLIKO SMO SIGURNI

Autor: Ivana Jurišić

Jedva smo se odmorili od tragičnih slika poplava u Njemačkoj, već je ista došla u Hrvatsku. U samo petnaestak minuta poplava je u ponedjeljak potopila našički kraj. Zoljan, Martin, Brezik, Donja i Gornja Motičina, Seona, mjesta su odakle ova dva dana dolaze slike potopljenih kuća, auta i očajnih ljudi koji s užasom na licu gledaju kako sve za što su radili cijeli život nestaje u trenutku.

“Supruga, mala i ja smo bili u kući kad je to počelo. Kad smo vidjeli da se voda brzo penje, zvao sam vatrogasce da donesu vreće s pijeskom. Oni su došli u roku od 15 minuta, ali nisu mogli doći do kuće. Mi smo bježali kroz prozor, već nam je voda bila do struka. Stavio sam ženu i malu u bager te smo izašli na cestu”, kazao je Mario Lonjak za 24 sata držeći u rukama kćer od pet godina.

 

Proglašenje elementarne nepogode

Mate Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije za Dnevno.hr je rekao da je u tijeku sanacija šteta, a u idućih nekoliko dana očekuju i prijave štete kako bi na temelju zahtjeva jedinica lokalne samouprave pogođenih poplavom razmotrili elemente za proglašenje elementarne nepogode.

“Sve aktivnosti na terenu koordinirane su s Hrvatskim vodama i načelnikom Donje Motičine Željkom Kovačevićem i gradonačelnikom Našica Krešimirom Kašubom. Stožer civilne zaštite Osječko baranjske županije i danas je održao sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, Vodovoda Osijek i Grada Osijeka na temu poplava na području županije. Situacija na širem našičkom području se normalizirala i nema prijetnji od novih poplava”.

Jedna od najvećih žrtava poplave je 80-godišnja baka iz Seone koja je u poplavi izgubila dom. Sada se nalazi kod svoje unuke, a odmah prvu večer su je posjetili iz županije i ponudili joj pomoć.

Što se radi kako bi se hrvatske građane zaštitilo od nadolazećih poplava pitali smo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iz kojeg su nam rekli da Hrvatske vode, u sklopu svoje redovite djelatnosti, kontinuirano rade na unaprjeđenju sustava zaštite od poplava kroz ulaganja u radove preventivne obrane od poplava, odnosno redovnog održavanja voda I. i II. reda, gradnji regulacijsko-zaštitnih vodnih građevina i građevina osnovne melioracijske odvodnje.

 
Smanjiti rizik u Karlovcu

 

“Nakon poplave u županjskoj Posavini, u svibnju 2014. pokrenut je projekt rekonstrukcije i ojačanja lijevoobalnih savskih nasipa na području od državne granice s Republikom Srbijom do Stare Gradiške u vrijednosti 369 milijuna kuna, a u tijeku je i prva faza projekta izgradnje kompletnog sustava obrane od poplava na širem karlovačkom području ukupne vrijednosti 540 milijuna kuna, za koji se uskoro očekuje odobrenje financiranja EU sredstvima. Projekt je sastavni dio cjelokupnog projekta “Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja”. Cilj ovog projekta je smanjiti rizik od plavljenja na području Grada Karlovca, a nakon njegove provedbe ukupno smanjenje broja ugroženih stanovnika od poplave uslijed pojave velikih voda 100-godišnjeg povratnog perioda iznosi 96 posto dok bi se prosječne godišnje štete (direktne i indirektne) smanjile za 85 posto”, rekli su nam iz ministarstva.

Pitamo što je sa gradom Zagrebom koji je jednom u svojoj prošlosti već doživio poplavu katastrofalnih razmjera:

“Grad Zagreb je sa svojim sustavom podsljemenskih retencija za zaštitu od bujičnih potoka s Medvednice, te sa širokom savskom inundacijom i visokim nasipima zaštićen od pojave 1000-godišnje velike vode, dok nizvodno od Zagreba neka područja imaju nižu razinu sigurnosti.”
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.