fbpx
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX / Ilustracija

‘MOLIMO KUPCE DA VRATE PROIZVOD U NAJBLIŽI KONZUM!’ Može biti štetan za ljudsko zdravlje: ‘Svima će biti vraćen novac, ispričavamo se’

Autor: N.K

Državni inspektorat RH u utorak je izvijestio o opozivu lopatice (obirače) Home sa cjedilom, crne, LOT broja 2020, zbog utvrđene migracije primarnih aromatskih amina (PAA).

Proizvođač lopatice je kineski CS Group Holding Limited, uvoznik je slovenski Mercator d.d., a na tržište stavlja Konzum plus d.o.o., Zagreb.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EU) br. 10/2011 od 14. siječnja 2011. o plastičnim materijalima i predmetima koji dolaze u dodir s hranom.


Više vrsta aromatskih amina EU je proglasila štetnima za ljudsko zdravlje. S obzirom da je riječ o materijalima koji dolaze u dodir s hranom, rizik je ozbiljan, upozoravaju u europskom sustavu za uzbunjivanje.

“Primarni aromatski amini (PAA) skupina su spojeva od kojih su neki karcinogeni, dok se za druge sumnja da su karcinogeni. PAA mogu u materijalima u dodiru s hranom nastati iz odobrenih materijala, kao posljedica nečistoća, proizvoda razgradnje i upotrebe azo boja za bojanje materijala. U Prilogu II. Uredbi (EU) br. 10/2011 utvrđuje se da primarni aromatski amini ne smiju iz plastičnih materijala i predmeta migrirati u hranu ili modelnu otopinu. Osim toga, Zajednički istraživački centar Europske komisije utvrdio je da se primarni aromatski amini javljaju u obojenim papirnatim ubrusima u koncentracijama koje su dovoljno velike da bi ih se pratilo”, stoji u preporuci Komisije o koordiniranom programu kontrole s ciljem utvrđivanja raširenosti određenih tvari koje migriraju u hranu iz materijala i predmeta koji dolaze u dodir s hranom.

Detaljniji podaci o opozivu proizvoda dostupni su ovdje.

Foto: Konzum

“Molimo kupce da provjere jesu li su kupili navedeni proizvod i vrate ga u najbližu prodavaonicu Konzuma gdje će im biti vraćen novac. Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, kažu iz Konzuma.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.