fbpx
Foto: Pixabay

MOGU LI HRVATI OVO IZDRŽATI? Novi rast cijena mesa, jaja, sira i mliječnih proizvoda: Ruše se rekordi

Autor: Iva Međugorac

Cijene žitarica nezaustavljivo rastu pa stručnjaci progovaraju o obaranju povijesnih rekorda, no porast cijena žitarica ujedno je i nagovještaj za rast cijena mesa.

Naime, službena statistika otkriva kako je prosječna veleprodajna cijena kukuruza prošlog tjedna porasla na 1,82 kune, što je rast od čak 31 posto u odnosu na prošli tjedan, ali i 73 posto više u odnosu na isti period prošle godine, cijena ječma veća je za 55 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je prosječna veleprodajna cijela kilograma pšeničnog krmnog brašna, poznatijeg i kao mekinje prošlog tjedna iznosila 1,70 kuna, što je također za 32 posto više u odnosu na prošli tjedan, ali i 65 posto više u odnosu na isti tjedan prošle godine.

Suncokret u zrnu u odnosu na prošlu godinu skuplji je za 54 posto, a cijena uljane repice skuplja je za 54 posto, za 50 posto je porasla cijena pšenice, a za čak 56 posto cijena soje pa se stoga smatra da bi uskoro mogle rasti cijene mesa, a zatim i ponovno cijene jaja, sira te drugih mliječnih proizvoda, sve to zasigurno će se odraziti na stanrad hrvatskih građana, koji ionako teško krpaju kraj s krajem.


Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.