Foto: Dragan Matic / CROPIX

Mogli smo i bolje: Samo jedna zemlja eurozone ima veću inflaciju od Hrvatske

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Drugi mjesec zaredom inflacija je usporila u Europskoj uniji. Krovno statističko tijelo, Eurostat, objavilo je kako je stopa inflacije na godišnjoj razini, mjerena harmoniziranim indeksom koji omogućuje usporedbu među zemljama članicama usporila na 3,6 posto. U rujnu je stopa inflacije bila 4,9 posto, a u kolovozu 5,9 posto. Lani je godišnja stopa inflacije bila 11,5 posto.

Uz to, potvrđena je i prognoza stopa inflacije unutar eurozone, odnosno samo među zemljama članicama koje koriste euro. Ona je u listopadu iznosila svega 2,9 posto. U rujnu je, pak, stopa inflacije unutar eurozone bila 4,3, a u kolovozu 5,2 posto.


Stručnjaci otkrili do kada će trajati inflacija u Hrvatskoj: Bit će mukotrpno

Uzrok ovakvom ublažavanju rasta cijena bio je snažan pad cijena energije od 11,2 posto, uspoređujući s listopadom prošle godine te dvostruko većim u odnosu na rujan.

Blage promjene na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini, dakle u usporedbi listopada s rujnom, cijene su u pojedinim zemljama rasle po stopi do 0,6 posto. No, ima zemalja poput Njemačke, Estonije, Cipra, Latvije, Luksemburga, Mađarske, Malte i Portugala, gdje su cijene padale u odnosu na rujan; najviše na Malti (1,4 posto), a najmanje na Cipru (0,1 posto).

Objavljene cijene poljoprivrednih dobara: Evo što je najviše pojeftinilo i poskupjelo ove godine

Zanimljivo, u nekim su zemljama cijene u listopadu ove godine niže nego u listopadu prošle. U tu skupinu spadaju Belgija sa stopom pada cijena od 1,7 posto, Nizozemska (jedan posto) i Danska (0,4 posto).
Usporavanje inflacije

Prema podacima Eurostata, stopa inflacije na godišnjoj razini u Hrvatskoj, iznosila je 6,7 posto, a rast cijena na mjesečnoj razini iznosio je 0,3 posto. Državni zavod za statistiku procijenio je ranije kako je godišnja stopa inflacije u listopadu iznosila 5,8 posto, dok je mjesečna stopa bila 0,5 posto.

Kako bilo, ovi su podaci na tragu procjene Europske komisije o daljnjem usporavanju inflacije. Procjena je kako će inflacija na razini cijele 2023. godine u Hrvatskoj iznositi 8,1 posto, ali bi sljedeće godine već trebala pasti na 2,5 posto.

Hrvatska u samom vrhu Europe po jednoj procjeni: Europska komisija objavila zanimljiv podatak

Među državama članicama EU koje nemaju euro, najviša je inflacija zabilježena u Mađarskoj (9,6 posto) te Češkoj (9,5 posto). U zemljama koje koriste euro, inflacija je bila najveća u Slovačkoj (7,8 posto), zatim u Hrvatskoj (6,7 posto), Sloveniji (6,6 posto) te Poljskoj (6,3 posto).
Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.