Foto: Goran Mehkek / Damjan Tadic / CROPIX

Mogli bismo plakati za kunom, Hrvati upozorili na veliki problem: ‘Primijetio sam nešto opasno’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Ostalo je još 24 dana do godišnjice uvođenja eura i prestanka obveze dvojnog iskazivanja cijena prema krajnjim potrošačima. Iako su iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača u listopadu apelirali da se s dvojnim prikazivanjem nastavi i u sljedećoj godini, ministar financija Marko Primorac je to odbio rekavši da su potrošači imali dovoljno dugo vremena da se upoznaju s novom valutom.

Da ministar financija možda ipak nije u pravu, moglo se vidjeti na hrvatskom Redditu gdje je jedan korisnik pitao je li i drugi i dalje preračunavaju kune u eure.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Dvojno iskazivanje

“Iako svakodnevno njima baratam, nekako osjećam da euri nemaju intrinzičnu vrijednost. Sve automatski preračunavam. Dijelom iz navike i tvrdoglavosti, no dijelom i zbog toga što je slika o tome koliko je sve zapravo skupo mnogo jasnija promatrana kroz prizmu kune.

Malo mi znači kad vidim da su Petit keksi na akciji dva eura i nešto, ali dva puta se zamislim kad pročitam kunsku protuvrijednost pa shvatim da je keks kojeg mnogi smatraju tek sastojkom za kolače skočio sa 11 na 18 kuna.

Takve će stvari biti teško pratiti nakon prvog siječnja kad nestane dvojno iskazivanje. Ne znam hoću li se ikad otarasiti automatske mentalne asocijacije da je 20 eura zapravo 150 kuna. Kako se vi sa time nosite i jesu li vam kune uopće još na pameti”, upitao je Redditovac u uvodnom postu.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Više se troši

“I dalje preračunavam, ali manje nego na početku, kad su tek uveli euro. Ono što sam definitivno primjetio jest da trošim više, odnosno da sam “manje pažljiv” sa novcem. Dvadeset eura? Pih, evo 20 “nečega”, a onda tek kad platim shvatim da je to 150 kuna i možda sam ipak platio skuplje nego što sam trebao. Sa većinom stvari je tako, a najviše sa glupostima tipa sokovi, slatkiši. I dalje mi je to tri nečega, a tri ne zvuči tako puno. Dok je 25 u drugu ruku”, stoji u odgovoru koji je dobio najviše lajkova.

Mnogi drugi su rekli kako i oni više troše otkako je Hrvatska uvela euro.
“Sve mi se čini jeftinije jer su male svote i puno više trošim na sitne gluposti nego prije”, “Upravo to. Ove godine sam kupio sve što mi je prije bilo skupo”, “Ne samo da i dalje preračunavamo, nego mi je smiješno da ništa više ne stoji manje od jednog eura”, “Mene zezne ostavljanje napojnica. Hranu za sebe i ženu platim oko 38 eura i ostavim pet eura. Tek poslije shvatim da je to 35 kuna”, bili su samo neki od komentara.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX/Ilustracija

Problemi s centima

Mnogi su primijetili da ih od uvođenja eura više muče centi i mali iznosi.

“Bilo nešto 1,12 ili 1,87 ne vidim razliku. Ili razliku između 12 i 17 eura. Punih pet eura razlike, a ne doživim ih, tako da uglavnom više preračunavam manje vrijednosti”.
“Zaboravim koliko je bilo centi i onda u oba ova slučaja smatram da sam kupila nešto za jedan euro”.

“Tako je i meni. Prije sam odmicala glavom na par lipa razlike u cijeni, ali sad kad su centi u pitanju teško se preračunam”, komentirali su Redditovci svoje muke s novom valutom.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Inflacija i uvođenje eura

Sudeći prema napisima na ovoj društvenoj mreži, mnogi su zabrinuti što je Hrvatska uvela euro u jeku najviše inflacija u zadnjih 25 godina.

“Najveći problem mi je taj što su paralelno došla poskupljenja i uvođenje eura. Nemam uopće osjećaj koliko bi nešto trebalo koštati. Ako kupujem brašno i vidim da je pet kilograma 10 eura, ne znam je li to opravdana cijena ili ne. Ako kupujem čizme i vidim da su 40 eura, ne znam je li to dobra ili loša cijena”.

“Mene ponekad ne lupi cijena dokle god ne preračunam u kune. Pogledam nešto i ako piše 9.99 eura, ne dira me previše. Ali kada preračunam u skoro osamdeset kuna, pomislim si da je skupo. Možda je to neki refleks iz prošlosti kada su stvari manje koštale”.

“To na Woltu često doživim, navikla sam da je obrok 8-10 eura, onda preračunam i vodim da tortilja  košta 60 kn, a dostava još 15 kuna. Ne vrijedi. Kad vidim 8+2 eura mi je ono, aha ok, i dalje smo u normalnoj Wolt dostava cifri”.

Prošlo je malo vremena

“Kuna je bila odlična valuta, s vrlo jednostavnim apoenima, navikli smo se osjećati omjere cijena proizvoda u odnosu na plaću. Sada kad su apoeni smanjeni za omjer 7.5345, izgubio se osjećaj za valutu, isključivo zato jer lipe prije nisu bile važna, a s centima je druga stvar. Nekada smo si mogli dopustiti zaokruživanje na kunu, ali danas je to postalo luksuz, stoga sada moramo razmišljati u okviru decimalnih brojeva (puno kompliciranije), dok su nam u kunama bili važni uglavnom samo cijeli brojevi (daleko jednostavnije). Zaključak: mislim da ću još dugo cijene preračunavati u kune, nevezano o kojoj valuti se radilo”.

‘Hrvatska postaje kolonija?’ Stručnjak objasnio koliko je uvođenje eura bilo opasno

Neki su komentirali kako nije problem euro, već je prošlo premalo vremena da bismo se naučili računati u novoj valuti.

“Novoj generaciji djece u Hrvatskoj koja sad odrasta s eurima će eurske vrijednosti biti skroz normalne, a kad im kažeš da je nekad nešto koštalo 50 ili 100 kuna zvučat će im čudno isto kako je nama zvučalo čudno kad su nam stariji govorili koliko je nešto koštalo u dinarima. Što se tiče decimalnih brojeva, to je isto samo stvar navike. Možeš si privremeno pomaknuti zarez za jedno mjesto ako ti je tako lakše”, zaključio je jedan Redditovac.

 

 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.