Mobilni operateri više neće moći lako pljačkati pretplatnike

Autor: dnevno.hr

Drastične novčane naknade za potrošače koji svoje ugovore žele raskinuti prije isteka ugovorenog roka uskoro bi mogle postati prošlost.

Krešo Antonović, ravnatelj Uprave za elektroničke komunikacije u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, potvrdio je kako bi najkasnije do sredine iduće godine zakonski trebale biti ograničene nesrazmjerne naknade za raskidanje pretplatničkih odnosa s davateljima telekomunikacijskih usluga. U to vrijeme istječe rok za preuzimanje europskih pravnih stečevina u području elektroničkih komunikacija.

U Udruzi Telekom navode kako operateri, zahvaljujući članku 41. Zakona o elektroničkim komunikacijama, korisniku koji prekida pretplatnički odnos prije isteka ugovora imaju pravo naplatiti mjesečne naknade za ostatak ugovorenog razdoblja, čime ga se nesrazmjerno kažnjava.


Snižavanje cijena mobilnih uređaja za više stotina kuna kako bi se privuklo potrošače da potpišu nive ili produlje postojeće pretplatničke ugovore na 12 ili 24 mjeseca, uobičajena je praksa u Hrvatskoj, no kada osoba želi raskinuti ugovornu obvezu, naknada može doseći i do nekoliko tisuća kuna.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.