Foto: Instagram/Elena Karaman (elenakaraman.essenceofliving)

Mnogi misle da je nemoguće kupiti nekretninu u ova teška vremena: Umjetna inteligencija otkrila način

Autor: Dnevno.hr

Mnogo se piše o problematici stanovanja i situacije s nekretninama, pogotovo u doba inflacije i velikih poskupljenja. Cijene nekretnina davno su ‘otišle u nebo’, a prosječan Hrvat teško si može priuštiti vlastitu kuću ili stan.

Pisali smo mnogo puta i analizirali koje su jedine mogućnosti i kako doći do vlastite nekretnine ako niste bogati poduzetnik ili političar, no ovog puta upitali smo umjetnu inteligenciju ima li savjet kako dosanjati san o vlastitom domu. A da se, naravno, ne radi o nasljedstvu ili kreditu na 65 godina.

Evo što nam je rekla umjetna inteligencija, popularni CHAT.GPT.

Zanimljivi savjeti

“Kupnja nekretnine u teškim vremenima može predstavljati izazov, ali s pažljivim planiranjem i pridržavanjem određenih smjernica, još uvijek je moguće postići uspjeh. Evo nekoliko koraka koje možete razmotriti:

Postavite jasne ciljeve:
Razmislite o svojim dugoročnim ciljevima i potrebama. Utvrdite je li cilj investicija, stambeno pitanje ili nešto drugo. Ovo će vam pomoći usmjeriti vaše napore i prilagoditi strategiju.

Istražite tržište:
Pratite stanje na tržištu nekretnina. Proučite trendove cijena, dostupnost financiranja i uvjete kredita. Razgovarajte s lokalnim agentima za nekretnine kako biste dobili informacije o specifičnostima vašeg područja.

Foto: Unsplash

Postavite financijski plan:
Realno procijenite svoje financijske mogućnosti. Odredite koliko možete uložiti i koliko kredita možete dobiti. Imajte na umu troškove zatvaranja, poreza, osiguranja i održavanja nekretnine.
Praćenje kamatnih stopa:
Praćenje kamatnih stopa može biti ključno. Ako su kamatne stope niske, to može značiti povoljnije uvjete za stambeni kredit. Savjetovanje s financijskim savjetnikom može vam pomoći donijeti informirane odluke.

Pregovaranje i istraživanje:
Budite spremni pregovarati o cijenama. Također, istražite motivaciju prodavatelja i stanje nekretnine. Ako je nekretnina duže na tržištu, prodavatelj može biti sklon pregovaranju.

Razgrabili stanove u ovom zagrebačkom naselju: Sve je planulo, a zgrada nije ni gotova
Provjerite pravne aspekte:
Obratite pažnju na pravne aspekte procesa kupnje. Angažiranje odvjetnika može vam pomoći u pregovorima, provjeri dokumentacije i osiguranju da su svi pravni zahtjevi ispunjeni.

Pratite tržište rada:
U teškim vremenima, promjene u gospodarstvu mogu utjecati na stabilnost tržišta rada. Razmislite o svojoj zaposlenosti i gospodarskim trendovima koji bi mogli utjecati na vašu sposobnost održavanja kreditnih obveza.

Razmotrite alternativne opcije:
Ako se suočavate s financijskim izazovima, razmislite o alternativnim opcijama poput kupnje manje nekretnine, sudjelovanja u zajedničkom vlasništvu ili istraživanju programa poticaja.

Budite strpljivi:
Kupnja nekretnine zahtijeva strpljenje. Pričekajte pravu priliku i nemojte se žuriti u donošenju odluka koje bi mogle imati dugoročne posljedice.

U teškim vremenima, pažljivo planiranje, istraživanje i strpljenje ključni su za uspješnu kupnju nekretnine. Posavjetujte se s profesionalcima u području nekretnina kako biste dobili dodatnu podršku i informacije”, napisala nam je umjetna inteligenicija.

Podsjećamo, AI radi na principu algoritama i strojnog učenja te uzima u obzir samo ono za što je programirana od strane programera, a puno informacija su one koje su dostupne u medijima. Tako da je ovo samo prikaz kako to vidi umjetna inteligencija, svakako je dobro savjetovati se i sa stručnjacima pri odabiru nekretnine.

 

 

 

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.