Foto: Guliver Image/AP Photo/Martin Meissner

Mnogi Hrvati rade najopasniji posao u Njemačkoj: Svakih pet dana pogine jedan radnik

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Posao na njemačkim gradilištima, na kojima su zaposleni i mnogi Hrvati, još uvijek je opasan. Njemački mediji navode da je na gradilištima 2023. godine poginulo 75 radnika, a godinu dana ranije na građevini su smrtno stradale 74 osobe. Graditeljsko strukovno udruženje tada je zabilježilo skoro 100.000 nesreća na radu. Njemački mediji pišu da svakih pet dana jedan radnik pogine na gradilištu.

“Nikada ne možete biti previše oprezni kada radite u građevinarstvu. Sve iznad tri metra potencijalno je kobno. Padovi povezani s ljestvama uzrok su broj jedan nesreća”, navodi stručnjak iz ovog sektora. Stopa nesreća na gradilištima je 45,5 na 1000 radnika godišnje.

To znači, u prosjeku od 1000 radnika nesreću doživi njih gotovo 50. U metaloprerađivačkoj industriji je ta stopa tek otprilike upola manja i iznosi 22. Radnici u metaloprerađivačkoj industriji stoga rade mnogo sigurnije, navode njemački mediji.

Foto: Pixabay

Radnici ne razumiju upute

Stručnjak ističe zaobilaženje pravila u području zaštite na radu zbog rokova. Umjesto planiranja, ljudi vole improvizirati zbog čega su se dogodile mnogobrojne nesreće na radu. Navodi i kako je na gradilištu problem i jezična barijera jer strani radnici ponekad ne razumiju upute. Osim toga, odnosi prema sigurnosnim zahtjevima u drugim zemljama su opušteniji.

U osnovi, zaštita na radu u Njemačkoj je značajno napredovala u posljednjih nekoliko desetljeća. Učestalost nesreća od 2010. pala je za 32 posto, a od 1990. za čak 63 posto. Njemački mediji podsjećaju na tragičnu smrt nekoliko radnika na gradilištu prošle godine u Hamburgu.

Petorica građevinskih radnika pala su sa skele i poginula krajem listopada na velikom gradilištu trgovačkog centra. Bila je to najteža industrijska nesreća na gradilištu u proteklih nekoliko godina. Tragediju još uvijek istražuje Državno odvjetništvo koje sumnja na ubojstvo iz nehaja. Skela s koje su pali radnici možda jednostavno nije projektirana za težinu koja je na njoj bila ili je netko jednostavno zaboravio dobro učvrstiti skelu, piše Fenix Magazin.

Gradonačelnici velikih gradova o gorućem problemu: ‘Treba nam nekoliko energana u Hrvatskoj’Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.