Foto: Pixabay

MLADIMA U HRVATSKOJ NIKAD TEŽE DO SVOG DOMA! ‘Iz Zagreba sam otišla tužna i ljuta’, primanja su premala, nekretnine preskupe

Autor: Dnevno.hr

Mladima u Hrvatskoj nikad teže do nekretnine, one su na tržištu sve skuplje, najavljene su i veće kamate na stambene kredite, a ne ohrabruje ni podatak da njih 75% nakon fakulteta ima primanja niža od 1000 eura, zbog čega su nisu kreditno sposobni ili ne mogu dobiti dovoljan iznos za kupnju vlastitog doma.

Severina Ivanišević majka je djevojčice Lu i čeka drugo dijete.

Njezina obitelj, iako poslom vezana za Zagreb, nije mogla naći nekretninu zbog previsokih cijena.

“Ja sam stvarno bila otvorena za sve moguće opcije, čak i malo van Zagreba. Otišla sam zapravo jako tužna i ljuta”, rekla je za HRT i dodala da su metropolu zamijenili Donjim Bogićevcima kod Nove Gradiške gdje su za 80 tisuća eura kupili kuću i brdo zemlje uz to.

Cijena  metra četvornog u Zagrebu je oko 2450 eura, a čini se da je Slavonija na rasprodaji. Slično potvrđuju i iz agencije nekretninama. Luka Prica, vlasnik agencije za nekretnine, kaže da za uređeni stan u centru grada s jednom spavaćom sobom možete dobiti trosobni stan u rubnim dijelovima grada.

Dodaje i da se ne očekuje pojeftinjenje nekretnina, već eventualno stabilizacija cijena.

HNB: Treba razmisliti prije dizanja kredita

Ni s cijenama najma nije bolja situacija, za mnoge je najamnina postala jednaka kao potencijalna rata kredita.
Iz HNB-a upozoravaju kako treba dobro razmisliti prije dizanja stambenog kredita i ne pristajati na ratu višu od vlastitih mogućnosti.

“Potrošači otprilike 30% svog dohotka moraju izdvajati na otplatu tog kredita u trenutku odobravanja, no postoji jedan dio klijenata banaka tj. novih dužnika koji čak i više od 40% svog dohotka moraju izdvojiti na otplatu kredita”, kazala je Maja Bukovšak, direktorica Direkcije za makrobonitetnu politiku i financijsku stabilnost HNB-a. Njih je oko 20 posto i žive rizik koji ni sigurnost vlastitog doma ne može umanjiti.

Ranilović: Cijene nekretnina uvijek rastu kada kamate padaju

Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.
Istaknuo je kako se uslijed postojećeg rasta cijena kamata očekuje ipak usporavanje na tržištu. Na pitanje bi li se mogao očekivati i pad potražnje i pad cijena, Ranilović je kazao da to ovisi do kaliko će kamate rasti.

“Rast kamata definitivno smanjuje potražnju uslijed još nekih drugih okolnosti. Vidimo da se tržište nekretnina u državama EU-a gotovo prepolovilo. Prvo bi trebao uslijediti pad potražnje, pa usporavanje prometa s manjim brojem transakcija, a onda tek nakon toga, kako je to subjektivni stav prodavatelja, slijedi i korekcija cijena”, dodao je.

Napominje da bi trebalo voditi računa o traženim cijenama jer nisu iste kao i realizirane, posebno kad je riječ o rabljenim nekretninama. Posljednju su godinu tražene cijene nekretnine porasle za 20%, a realizirane su rasle od 12 do 14 posto.

Ranilović tvrdi da se trenutačno ne može u Hrvatskoj govoriti o “nekretninskom balonu”.

Na kontinentalnom dijelu Hrvatske nema mnogo novogradnje

Napominje da je u Zagrebu stambeni fond starih stanova neodržavan, a potres je to još radikalizirao.

“Svi gledaju novogradnju, da se osjećaju sigurnije, jer je sigurnost postala bitan faktor”.  U Hrvatskoj se ne gradi mnogo novogradnje, tvrdi Ranilović.

Ako se izuzme apartmanizacija u priobalju, u kontinentalnom dijelu se ne gradi puno. U Zagrebu postoji veliki potencijal novogradnje, dok je situacija drugačija što se tiče rabljenih stanova.

Mlade obitelji, stanovanje, najmovi

Osim rasta cijena nekretnina i kamatnih stopa u porastu su i cijene najmova. Na pitanje trebaju li se država ili lokalna samouprava snažnije uključiti u izgradnju kako bi se mladim obiteljima omogućilo stanovanje u najmu po nekim povoljnijim uvjetima, Ranilović je rekao kako smatra da bi država i lokalna samouprava trebale na tome zajedno raditi te da u državama EU-a lokalna razina to dosta potiče.

Uz postojeći rast cijena nekretnina, posebno u priobalju, Ranilović potvrđuje da ljudi sa sasvim solidnim primanjima ondje nemaju gdje živjeti.

“Sve je okrenuto prema turizmu i apartmanizaciji i nekretnine su preskupe”, kazao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.