Foto: Vladislav Musakko/Guliver

MJESECIMA RADI BEZ IJEDNOG SLOBODNOG DANA: ‘Zašto? Država je dopustila da se nama poigravaju’

Autor: Dnevno.hr

Iako Vlada još nije otkrila sve detalje, čini se kako bi rad nedjeljom trebao biti uskoro reguliran u cijeloj državi. Iako većina radnika koji rade vikende, uglavnom imaju dvije nedjelje slobodno, redakciji Dnevnika Nove TV javila se jedna radnica iz okolice Zadra koja je ispričala kako pred očima te iste države već mjesecima radi bez ijednog slobodnog dana.

“Ljeti nemam ni jedan slobodan dan. Ni ponedjeljkom ni utorkom ni srijedom. Od lipnja do danas oni su nama dužni oko osamnaest slobodnih dana, a možda i više. Ovu jesen dobivamo slobodan dan na treću nedjelju“, priča ova žena svoju priča pitajući se gdje su tu prava radnika.

“Kad mi tražimo svoja prava onda kažu da damo otkaz. A zašto? Jer je država dopustila, njima je dopušteno da se s nama poigravaju“, pojašnjava.

Iz Vlade sad kažu da radnici koji odbijaju rad nedjeljom ne bi trebali dobiti otkaz, a trgovci će od 52 nedjelje u godini moći raditi njih 16.

Socijalna mjera

Predsjednik Saveza udruga malih trgovaca RH Damir Aščić za Dnevnike Nove Tv kaže kako oni ne podržavaju neke mjere koje ograničavaju poslovanje, no smatraju da je uvođenje neradne nedjelje jedna socijalna mjera.

“Mi bismo podržali tu mjeru, ali tražili bismo da svaki poslovni subjekt koji je naslonjen na sličan posao što mi radimo isto tako dobije tu ograničavajuću mjeru. Konkretno, to se odnosi na pekare, kioske i benzinske postaje. Ako ne radimo mi, ne rade i oni“, poručio je.

Aščić upozorava kako bi posljedica neradnih nedjelja mogao biti pad prometa i na višak radnih mjesta. “Naš Savez će sigurno podržati ove mjere, neće otpuštati radnike“, kazao je dodavši kako ne vjeruje da će se dogoditi neki veći poremećaj.




“Pozdravljamo ovaj dio mjere koji bi se odnosio na mjere da bude 16 radnih nedjelja gdje bi se podržalo neke naše članice koje ovise o turizmu pa i neke članice koje imaju specifične poslove“, kazao je Aščić te poručio Vladi RH da malo veću pažnju obrati na neovisne trgovce koji nisu u istim uvjetima nabave kao veliki. “Imamo puno više ulazne cijene od velikih, a stavljeni smo u isti koš s njima. To je veliki problem nas neovisnih trgovaca“, poručio je.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.