fbpx
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

MISLILI STE DA ZA UVEZENU ROBU DO 22 EURA MORATE PLATITI SAMO PDV? Prevarili ste se! Pogledajte koliko ćete masno morati platiti troškove špedicije

Autor: Ivana Jurišić

Svi oni koji su do 1. srpnja naručivali pošiljke vrijednosti do 22 eura bez razmišljanja o PDV-u i drugim dodatnim skrivenim troškovima, grubo su se iznenadili saznavši da nakon 1. srpnja osim PDV-a moraju platiti i – troškove špedicije.

Tako se i jedan naš čitatelj grubo iznenadio kada je kupujući dodatke za bicikl iz Kine u vrijednosti 120 kuna, osim PDV-a, morao pratiti i troškove špedicije.

“Kako je ovo bilo prvi put da sam nešto naručio nakon 1. srpnja, grubo me iznenadilo kad sam vidio da osim PDV-a moram platiti i troškove špedicije. Za PDV sam znao jer sam čitao u medijima o tome, ali nitko nije ništa govorio o  drugim troškovima. Ovako sam umjesto 146 kuna na koje sam bio spreman morao platiti još 60 kune za troškove špedicije”.

Iz tvrtke Rhea d.o.o, koja je vlasnica licence za UPS, objasnili su kako je zakonskim izmjenama od 1. srpnja uvedeno da sva roba vrijednosti do 22 eura, iako se na nju državi ne plaća carina, mora proći postupak uvoznog ocarinjenja te na nju mora biti naplaćen PDV, što podrazumijeva proces carinskog posredovanja, a koje za dostavljače obavljaju špediterske tvrtke, piše Jutarnji list.

Posredovanje podrazumijeva dostavu robe na carinsko skladište, skeniranje i razdvajanje robe koja dolazi izvan EU, obavljanje carinske prijave, prilažu se popratne prijevoznice i fakture, potom se pošiljke sortiraju i obavještavaju korisnici od kojih se traži punomoć za carinjenje te dokaz o uplati, tada slijedi izrada carinske deklaracije, a ako je sve s robom u redu, primatelju se šalje račun te se roba prosljeđuje na dostavu nakon potvrde o uplati, pojasnio je za Jutarnji Tihomir Bobić iz Rhee.

Bobić pojašnjava kako je cijena usluge određena sukladno obimu posla i novonastalim troškovima, kao i tržišnim uvjetima na kojima je Rhea, tvrdi, i dalje najpovoljnija.

“Kako nam je jasno da je svaki trošak kupcu dodatno opterećenje obračunali smo minimalni iznos carinjenja za pošiljke vrijednosti do 22,00 EUR i to 50,00 KN + PDV. Svaki primatelj je upoznat s troškovima koji će se pojaviti, te ako ih ne želi platiti iz bilo kojeg razloga, pošiljka se može vratiti pošiljatelju bez plaćanja carinskih davanja i usluge carinskog posredovanja te bez troškova povrata”, kaže.

Neke druge tvrtke uslugu špedicije naplaćuju još i više. In Time, koji carinsko posredovanje obavlja za Fedex i TNT, kao i DHL ovu uslugu naplaćuju 75 kuna plus PDV po paketu što znači da će korisnik, ako dospije kod jednog od ovih špeditera, po paketu male robe uslugu špedicije platiti 93.75 kuna, čak i ako ste naručili maske za lice iz Kine za 1 dolar.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.