Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Mirovine neće svima rasti jednako: Zbog ovog trika umirovljenici su godinama zakinuti

Autor: Dnevno.hr/M.D.

Državni zavod za statistiku ovih je dana objavio kako je prosječna neto plaća u prosincu iznosila 1191 euro, dok je bruto plaća u prosjeku bila 1620 eura. Time je dovršena slagalica podataka o kretanju plaća i inflacije u posljednjih šest mjeseci prošle godine, koja je važna zbog izračuna usklađivanja mirovina.

Kako je otkrio analitičar mirovinskog sustava, Željko Šemper, stopa rasta bruto plaća u drugom dijelu prošle godine u odnosu na prvi dio iznosi 4,8 posto. Istovremeno, stopa rasta potrošačkih cijena iznosi tri posto. Uz zakonski postavljen omjer 70:30 u korist veće stope rasta, što je u ovom slučaju rast plaća, stopa usklađivanja mirovina će iznositi 4,26 posto. Time bi se nova aktualna vrijednost mirovine, odnsono iznos mirovine za jednu godinu staža, trebao popet s 11,77 na 12,27 eura.

“Zbog zaokruživanja na dva decimalna mjesta stvarno usklađivanje biti će 4,25 posto, koje će biti na mirovini za ožujak, s isplatom u travnju”, objasnio je Šemper.

Ilustracija: Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Decimale odlučuju

To znači da će mirovine rasti dvostruko manje od posljednjeg, rekordnog usklađivanja, koje je proteklog ljeta iznosilo 8,42 posto. Iako je uvriježeno mišljenje kako će toliko rasti sve mirovine, to zapravo nije točno. Od početka 1999. godine, otkako se usklađivanje mirovina provodi, zaokruživanje na dvije decimale je 23 puta zakinulo, a 19 puta je išlo u korist umirovljenika.

“Zbog toga sam resornom Ministarstvu i HZMO-u uputio prijedlog da se AVM izračunava na četiri decimale pa bi se mirovine uskladile prema postotku iz odluke Upravnog vijeća HZMO-a. Ali, opet nema dobre volje”, rekao je Šemper za portal Mirovina.hr.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje poručuju kako AVM nije moguće iskazati s više od dvije decimale, jer se radi o novčanoj vrijednosti mirovine, što znači da se mora iskazati u novčanim jedinicama, odnosno eurima i centima. No, Šemper ističe kako Hrvatska narodna banka drži tečajnu listu na šest decimala, a podsjeća i da je tečaj eura u odnosu na kunu (7,53450) iskazan na pet decimala.

Radnici A1 traže veće plaće: Evo što su im odgovorili iz firme
Dvije mirovine, dvije formule

Smanjenje stope usklađivanja zbog decimalnog zaokruživanja nije jedini kuriozitet. Naime, neće sve mirovine biti usklađene za 4,26 posto i iz drugih razloga. Kombiniranu mirovinu iz prvog i drugog stupa za veljači je primilo 16.549 osoba. Dio iz prvog stupa, odnosno kombinirana mirovina, usklađuje se prema formuli 70:30 u korist veće stope rasta, dok se dio iz drugog stupa usklađuje samo po stopi rasta inflacije, koja je uglavnom niža od rasta plaće.

Vlada je ranije djelomično pristala na zahtjev umirovljeničkih udruga za izmjenom formule usklađivanja. Tako bi već sa srpanjskim usklađivanjem rast mirovina trebao biti formiran po omjeru 85:15 u korist većeg faktora rasta. Za siječanjsko usklađivanje koje će na račune umirovljenika stići tek u travnju, sa zaostacima od početka godine, HZMO tek treba donijeti službenu odluku.
ŠPANJOLSKA UVODI ‘MENSTRUALNI DOPUST’! Imaju i ministricu za jednakost: Troškove dopusta će pokrivati država

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.