fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

MINISTAR RIJEŠIO SVE NEODUMICE VEZANE UZ NAPOJNICE: Ovime će spriječiti poslodavce da varaju radnike

Autor: Dnevno.hr

Ministar financija Marko Primorac u petak je objavio da je pred nama razdoblje u kojem će se raditi na pravednijoj raspodjeli poreznog tereta, prije svega “prevaljivanjem” opterećenja s rada na imovinu, no i rekao da to “za sada” ne znači uvođenje poreza na nekretnine.

Rekao je kako Hrvatska u skupini članica EU-a koja porez na dohodak oporezuje najmanje, a slično je i s porezom na dobit, ali je opća stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 25 posto druga najviša u Uniji, iza Mađarske.

“Međutim, ta potrošna orijentacija poreznog sustava je nešto što je dobro i što ne bi trebalo mijenjati, s obzirom da u Hrvatsku tijekom ljeta dolaze strani turisti koji tu troše, pa tako dio poreznog opterećenja izvozimo. Zbog toga se otvara mogućnost smanjenja drugih poreza, što je i učinjeno”, kazao je ministar ocijenivši strukturu hrvatskog poreznog sustava kao “dobru”, no i rekavši da postoji prostor za unaprjeđenje.


Raspodjela poreznog tereta

“Prije svega u kontekstu postupnog ‘prevaljivanja’ poreznog tereta s rada na imovinu (…) Rekao bih da nam predstoji razdoblje u kojem ćemo raditi na pravednijoj raspodjeli poreznog tereta”, izjavio je Primorac.

Najavio je i kako će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica. Prema novom, pri plaćanju računa karticom uvesti će se mogućnost naplate napojnice za uslugu, a i taj dio će se adekvatno porezno tretirati.

“Do određenog iznosa napojnice odredit će se i neoporezivi primitak za osobu koja je prima”, rekao je Primorac rekavši kako će napojnicu vjerovati vezati uz račun i JOPPD obrazac.

“Napojnica će do jednog određenog iznosa biti neoporeziva, a s sve što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez”, izjavio je Primorac.

“Ne želimo omogućiti nekome da prikazuje jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo, odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu”, zaključio je.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.