fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

MINISTAR NADMUDRIO STRANE TRGOVAČKE LANCE! Dosjetio kako i njihove proizvode ubaciti na listu, objavljeno i kada će biti dostupni

Autor: Dnevno.hr

Od sutra će na stranici Kretanje cijena uz Konzum, KTC i Tommy biti dostupne cijene još sedam trgovačkih lanaca.

“Sutra, 24. ožujka 2023., Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upotpunit će web stranicu s novim cijenama iz ostalih sedam velikih trgovačkih lanaca za 365 artikala koji se prate na stranici. Unosom novih podataka na web stranicu dodatno će se osnažiti postojeća ‘bijela lista’ trgovaca koja će sada biti potpunija te će se cijene u trgovačkim lancima moći lakše i kvalitetnije uspoređivati”, piše na stranicama Ministarstva gospodarstva.

“Bijelom listom nastojimo dodatno podići potrošačku kulturu hrvatskih građana kojima web stranica ‘Kretanje cijena’ služi za dobivanje informacija koji trgovački lanci spuštaju, a koji neopravdano podižu maloprodajne cijene iz potrošačke košarice koja se prati na stranici. Na taj način omogućavamo da građani informirano donose odluke o kupovini i daju povjerenje onim trgovcima koji slijede načela solidarnosti u vremenu nestabilnosti i krize”, rekao je savjetnik ministra Filipovića Jurica Lovrinčević.


Izostala neopravdana poskupljenja

Prema podacima ministarstva, stranica je od 17. veljače 2023. do danas posjećena 440.000 puta.

“Bitno je naglasiti da trgovci Konzum, KTC i Tommy nisu dizali svoje marže za proizvode koji se na stranici prate. Također, evidentan je izostanak neopravdanih poskupljenja i od strane proizvođača i distributera za proizvode koji se prate na stranici”, kažu.

Na stranici su uspoređene cijene u odnosu na 31. prosinac 2022. za 78 kategorija proizvoda. Nakon posljednjeg unosa podataka s cijenama važećim od 15. ožujka 2023., vidljivo je da je ukupna vrijednost košarice svih proizvoda koji se prate na stranici dva posto niža u usporedbi s cijenama koje su bile važeće na 31. prosinca 2022.

“Napominjemo da su ovaj tjedan svim trgovcima ponovno poslani dopisi od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se dobrovoljno priključe partnerima ‘bijele liste’ i dostave cijene za artikle koji se na listi prate. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je putem vanjskih popisivača popisalo cijene u sedam trgovačkih lanaca koji se do sada nisu priključili projektu”, kažu u Ministarstvu.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.