fbpx
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR MARIĆ O RASTU KAMATA NA KREDITE: ‘Razdoblje niskih kamatnih stopa će neminovno proći, ali nitko ne zna kad’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što se posljednjih dana podigla buka oko skupljih kredita, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neminovno proći, ali i da je vrlo teško pretpostaviti kad će se i kojim tempom to događati.

Na pitanje slaže li se s premijerom Plenkovićem koji je jučer ocijenio da pri javnim istupima kao što je onaj guvernera HNB-a Borisa Vujčića o mogućem rastu kamatnih stopa ne treba stvarati paniku u javnosti koja izaziva zabrinutost građana, Marić je rekao da je i sam dosta puta govorio o kraju razdoblja niskih kamatnih stopa, ali i da je vrlo teško procijeniti dinamiku promjena referentnih kamatnih stopa na međunarodnim tržištima.

Marić je istaknuo kako se već tri godine govori o povećanju kamatnih stopa, ali to se još nije dogodilo istaknuvši da građanima treba davati potpune informacije na transparentan način, koji neće na njih imati dodatne reperkusije.

“Niske referentne kamatne stope na međunarodnim tržištima su između ostaloga posljedica tiskanja novca nakon globalne gospodarske krize prije jednog desetljeća, a u slučaju Hrvatske kamate su smanjene i zbog smanjenja premije rizika, zahvaljujući čemu je država 2015. godine platila 12 milijardi kuna kamata, a lani ispod 7,5 milijardi”, rekao je Marić što sve ima utjecaja na uvjete zaduživanja gospodarstva i građana.

Na pitanje o utjecaju uvođenja eura na cijenu novca i kamate na kredite, Marić je rekao da uvođenje eura ima izravan povoljan utjecaj na smanjenje premije rizika na pojedinu zemlju pa tako agencija Fitch navodi da uvođenje eura znači dva stupnja bolji kreditni rejting Hrvatske, a to utječe na pad premije rizika, a onda i kamatu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.