fbpx

Ministar Hajdaš-Dončić kupuje 44 nova vlaka a u HŽ-u pojma nemaju kako će ih platiti

Autor: Damir Grund

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika TŽV Gredelj krajem 2011. upozoravao je da za opstanak tvrtke do kraja godine s HŽ-om treba potpisati ugovor o gradnji za barem sedam vlakova. Vlada tada nije željela dati garancije za kredit, HŽ nije imao novca za plaćanje vlakova i Gredelj je završio u stečaju. Nepunih godinu dana kasnije, ministar Hajdaš-Dončić najavljuje kupnju čak 44 nova vlaka!

– HŽ Putnički prijevoz kreće u nabavu 44 nova vlaka, od toga 32 elektromotorna i 12 ‘dizelaša’ , slavodobitno je u ponedjeljak najavio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

U HŽ-u istovremeno nemaju pojma čime će platiti te nove vlakove. Hrvatske željeznice u naime zajedno s ovisnim društvima samo u prvih devet ovogodišnjih mjeseci napravile gubitak od 59,7 milijuna kuna, a uz to do kraja godine moraju otpustiti 2.700 ljudi.

Uz sve to, U Hrvatske željeznice u utorak navečer poslan dopis iz INA-e u kojem se od tvrtke traži da do kraja dana plati dug i počne avansno plaćati naftu. Ukoliko to ne učine do večeri u srijedu, 14. studenoga, u četvrtak će prestati isporuka nafte. Bez obzira na to, Hajdaš-Dončić najavljuje nabavu novih vlakova.


>>> Hrvatski vlakovi će stati ako Hrvatske željeznice do večeri ne plate INA-i!

– Ministar je izjavio da će ‘detalji natječaja i cijene vlakova biti poznati u narednih 14 dana’, pa samim time i način osiguranja sredstava za nabavu novih vlakova – kaže Mihaela Tomurad Sušac, glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza.

Ta će izjava posebno zanimljivo zazvučati radnicima Gredelja čiji su predstavnici još krajem prošle godine molili hrvatsku Vladu da HŽ-u izda jamstva za kredit kojim bi bili plaćeni već naručeni prototipovi vlakova od strane HŽ-a. Miro Margeta, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika TŽV Gredelj tada je upozoravao da za opstanak tvrtke do kraja godine s HŽ-om treba potpisati ugovor za barem sedam vlakova.

>>> Nakon ZET-a Tolić na rub propasti doveo i Gredelj

Vlada se na to oglušila, HŽ nije imao novca za plaćanje vlakova i Gredelj je završio u stečaju. Nepunih godinu dana kasnije, vlada najavljuje kupnju njih čak 44!

– Šansu za izgradnju vlakova mogli bi dobiti dio Gredelj-a koji će preostati nakon stečaja i Končar- izjavio je ministar Hajdaš-Dončić.
Bit će zanimljivo pratiti hoće li Gredelj, ako i dobije posao s HŽ-om, još uvijek biti u hrvatskom vlasništvu? Već je ranije Hajdaš-Dončić izjavio kako je američka kompanija National Railway Equipment Company zainteresirana za kupnju, odnosno ulazak u vlasničku strukturu Gredeljevog pogona ‘Lokomotive’.

Hoće li umjesto domaće tvrtke koja je otjerana u stečaj vlakove za Hrvatske željeznice graditi Amerikanci – vidjet će se uskoro.

>>> Ovo je hrvatski niskopodni vlak kojeg je izradio TŽV Gredelj, tvrtka koju su poslali u stečaj
Autor:Damir Grund
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.