Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR FINANCIJA O NOVOM KREDITNOM REJTINGU: ‘Sada će se i država i građani moći jeftinije zaduživati’

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je agencija Fitch podigla kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede, potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić je rekao kako je kreditni rejting važan za cijenu zaduživanja za državu, poduzetnike i građane, jer njegovo dizanje spušta premiju rizika, što povoljno utječe na cijenu kapitala.

Riječ je o najboljem kreditnom rejtingu u povijesti Republike Hrvatske, a ministar financija ističe kako je usko vezan uz cijenu duga odnosno cijenu kapitala, kako za državu tako i posredno ili neposredno na kamatu koju plaćaju poduzetnici i građani.

Dodaje da Fitchova objava pozitivno utječe na te procese, ali i da poboljšanje hrvatskoga kreditnog rejtinga valja promatrati u kontinuitetu te podsjeća da je država iz proračuna ne tako davno plaćala znatan iznos za kamate na dug koje su 2015. godine bile 12 milijardi kuna, a sada je taj trošak oko 4.5 milijardi kuna manji.

Marić ističe kako Hrvatska ima stabilan rast, uredne javne financije, jasnu perspektivu ulaska u eurozonu i političku stabilnost, a sve su to elementi koji utječu na poboljšanje rejtinga i onda se to reflektira u boljoj percepciji i reputaciji financijskog svijeta prema zemlji poput Hrvatske te u konačnici dolazi efekt na premiju rizika.
Važnim smatra i što je agencija digla rejting za jedan stupanj nego i što je utvrdila pozitivne izglede jer to nagovještava pozitivan smjer kojem bi se Hrvatska mogla kretati.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.