Foto: Kimberly White/Getty Images for TechCrunch)/Wochit

MILIJARDER KOJI JE PREDVIDIO KRIZU 2008. SADA IMA NOVU PROGNOZU: ‘Slijedi nam ekonomska katastrofa, ali to ne znači da ne možete zaštiti svoj novac’

Autor: Dnevno.hr

Poput Nouriela Roubinija, kojega mediji vole zvati dr. Doom i milijarder Ray Dalio je predvidio financijsku krizu 2008. godine. Najavio je i dugotrajne probleme za američko gospodarstvo zbog pandemije covida-19, a 72-godišnji biznismen koji je izgradio najveći hedge fond na svijetu – Bridgewater Associates – sada upozorava na novu ekonomsku katastrofu na horizontu.

U razgovoru za CNBC Dalio je upozorio kako zbog nerazumijevanja postoji mogućnost rata Sjedinjenih Država s drugom najmoćnijom silom na svijetu – Kinom.

U svojoj knjizi “Principi za suočavanje s promjenjivim svjetskim poretkom” milijarder piše kako bi američki pokušaji da Kinu i njezinu kulturu učine više američkom na kraju mogli dovesti do sukoba.

Američki trgovački rat s Kinom, započet za mandata Donalda Trumpa, je samo u prvoj godini Amerikance koštao 300.000 poslova.

Rat s Kinom

Pri tom Dalio napominje da se ono što on govori ne treba uzeti zdravo za gotovo, ali i kako su nas događaji u posljednjih 500 godina naučili da bi rat mogao biti blizu.

Bez obzira na to što se dogodilo, ovaj milijarder ima jednostavan savjet kako se pripremiti za buduće događaje: brinite se, jer to znači da se ne morate brinuti.

Upozorava kako je svoje investicije važno diverzificirati, ali kako i o novcu trebate početi razmišljati kroz prizmu inflacije.




“Upitajte se koliko biste tjedana mogli financijski preživjeti ako ostanete bez posla”, govori Dalio upozorivši da gotovina nije sigurna investicija, već umjesto toga treba napraviti što raznolikiji portfelj, u rasponu od obveznica do fizičke imovine kao što je zlato, pa čak i kriptovaluta.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.