Foto: Screenshot emisija Farma You Tube

Milan je hobi mame Živadinke pretvorio u unosan posao: Na svom je i konačno zarađuje dobro

Autor: N.K

U kotlini Župe, u općini Aleksandrovac u Srbiji, nalazi se jedinstveno poljoprivredno gospodarstvo u selu Laćisled koje se ističe po proizvodnji pečenog sira. Njihova neobična priča vuče korijene iz majčinske ljubavi, a sama ideja o proizvodnji potekla je od majke Živadinke, još prije više od tri desetljeća. Ona je pravila sir i usavršavala recept za svog sina studenta, na kojeg ni njegovi cimeri nisu mogli ostati ravnodušni.

Mnogo godina kasnije Milan Miletić, zaljubljenik u sir i tradicionalne recepte svoje majke, na nagovor svog bliskog prijatelja, odlučio je podići ovu strast na višu razinu.

Ova inspirativna priča prerasla je iz majčine posvećenosti prema sinu u autentično poljoprivredno gospodarstvo, u kojem se danas nalazi proizvodnja mlijeka i prerada mlijeka u sireve. Počeli su s proizvodnjom pečenog sira s domaćom slaninom, goveđom pršutom koja se peče na maslacu, te slaninom mangulice, kao i kalamatom u maslinovom ulju i paprom sa bijelim lukom.

Maminu ideju pretvorio u biznis

“To je ideja moje mame, koja je taj sir pravila devedesetih godina, kad sam ja bio student u Beogradu. Na nagovor mog prijatelja, 2015. godine pokrenuli smo mlinicu u Župi i krenuli praviti taj sir”, započinje Miletić. Ovaj specifičan sir prolazi kroz pažljiv proces pečenja kako bi postigao jedinstvenu teksturu i okus. “Način na koji se pravi potpuno je inovativan, budući da ne pripada ni tradicionalnim bijelim sirevima, a ni kačkavalju, pošto se ne radi o parenom testu, već je nova desertna vrsta sira”, rekao je Milan.

Pečeni sir iz poljoprivrednog gospodarstva Miletića ubrzo je postao omiljen među lokalnim zajednicama, privlačeći pažnju gurmana i ljubitelja domaćih proizvoda.

Pitali smo Miletića koliko se isplati proizvoditi ovakvu vrstu sira, u odnosu na to koliko je vremena potrebno da se napravi finalni proizvod izvrsnog okusa.




“Ako biste sirovo mlijeko prodavali kao sirovo, onda vam se ne isplati. Ali, ako svoje sirovo mlijeko preradite u neki polufabrikat ili gotov proizvod, to već počinje imati smisla. Poanta je biti mali proizvođač, koji svoju robu, iz prve ruke, direktno prodaje krajnjem kupcu. To je koncept po kojem mi radimo”, objašnjava Miletić.

Foto: Facebook

Opisao proces proizvodnje

“Sam proces proizvodnje sira zahtijeva period od dva i pol mjeseca, gdje se po završetku peče s raznim dodacima, što Miletić pojašnjava:

“Kada se sir napravi kao sirov, ide 11 tjedana u komoru na zrenje, što je oko dva i pol mjeseca, gdje se po završetku peče s različitim dodacima, poput slanine i pršute, gdje se ta slanina topi tijekom pečenja u mirnoj peći tijekom sata, i probija u sir. Na taj način on dobiva aromu, jer ne dodajemo umjetne arome dima, kao što rade s kačkavaljima”.




Također, specifičnost okusa je ono što posebno ističe ovo poljoprivredno gospodarstvo, što se ne može usporediti s ostalim sirevima.

“Sam okus nas ističe od ostalih, jer sir nema nikakve veze s kačkavaljem, bijelim sirevima ili gaudom, potpuno je drukčije konzistencije”, kaže Miletić.

Hrvati se posvađali oko cijena trešanja: ‘Kome je skupo, neka dođe brati, dam za tri eura’

Planira se širiti

U budućnosti planiraju potencijalno proširenje palete proizvoda s novim, egzotičnim okusima, poput šumskog voća i majčine dušice.

“Osim mogućih dodataka novih okusa, već radimo crne i bijele tartufe namjenski za jednog klijenta, pod njegovom robnom markom, i to planiramo nastaviti. Cilj nam je ne širiti proizvodnju, radimo ograničene količine, što znači da je količina mlijeka i sira, na dnevnoj razini, samim time, ograničena. Tako, ako nam se pojavi kupac i kaže da želi 100 kg sira, mi kažemo da nemamo i da mora pričekati, jer nastojimo raditi svježu robu i limitiranu seriju”, kazao je Milan, prenosi Kurir.

Poljoprivredno gospodarstvo Miletić nema tendenciju nametanja putem masovnih medija, već im je plan reklamirati se od klijenta do klijenta, odnosno po međusobnoj preporuci i na taj način stječi vjerne potrošače njihovih proizvoda.

Nedavno su se pojavili i na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, na kojem su predstavili svoje ukusne proizvode svima zainteresiranima za degustaciju. Cijene ovih proizvoda razlikuju se na ovakvim manifestacijama, u odnosu na redovitu

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.