Foto: Darko Tomas / CROPIX

MIJENJAJU SE PRAVILA ZA POVRATNU NAKNADU: Saznajte što će biti s mlijekom u tetrapaku

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatskoj je od ove godine zabranjena upotreba laganih plastičnih vrećice jer se ne mogu koristiti više puta, dok su vrlo lagane plastične vrećice, koje se uglavnom koriste pri kupnji voća i povrća, još uvijek ostale u upotrebi. Hrvatska zbog pretjeranog korištenja vrećica od sljedeće godine uvodi njihovu naplatu.

“Cijenu će odrediti sami trgovci, a smisao je smanjenje potrošnje i takvih plastičnih vrećica. One sad imaju oznaku ‘koristite ih štedljivo’. Pokušalo se utjecati na navike potrošača. Međutim, sad će ta oznaka biti vidljiva da se vrećice naplaćuju, da kupci znaju da vrećicu moraju platiti”, rekla je Sanja Radović, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za HRT.

Nova uredba određuje iznos povratne naknade u eurima

Prema novom pravilniku, mijenja se i oznaka za povratnu naknadu koja sada iznosi 50 lipa. Ona će se od sljedeće godine izračunavati u centima.

“Nova uredba, koja će sljedeće godine stupiti na snagu, će onda odrediti stvarno iznos u eurima povratne naknade. Druga stvar je što se taj sustav proširuje i na još neku ambalažu znači i dalje se radi isključivo o ambalaži za pića, međutim umjesto limita koji smo sad imali dva decilitra jednako i veće donji limit više neće postojati, a gornji limit će biti tri litre za takvu ambalažu za pića”, izjavila je Sanja Radović.

Prema novim pravilima povratnu naknadu će dobiti i mlijeko koje se prodaje u tetrapaku. Novi pravilnik odredit će i razdoblje prilagodbe za proizvođače.

“Naše tvrtke, vidimo, mahom se prilagođavaju situaciji kakva je trenutno i na tržištu tako da traže rješenja. Ono što vidimo da teže tomu da veći udio reciklata ugrađuju u svoj finalni proizvod. Danas na tržištu imamo situaciju da je ta cijena veća od osnovne sirovine”, kazala je Ana Falak, direktorica Udruge kemijske industrije iz Hrvatske udruge poslodavaca.

 




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.