fbpx
Foto: Josko Ponos / CROPIX

MIJENJA SE ZAKON O RADU ZA UMIROVLJENIKE: Vlada zadala udarac jednoj skupini, mogli bi izgubiti pravo na otpremninu

Autor: Dnevno.hr

Nakon što je sindikalnim referendumom prije tri godine prekinut Vladin pokušaj obveznog produljenja radnog vijeka do 67. godine, sada vladajući uvođenjem različitih poticaja pokušaju motivirati radnike na dulji ostanak u svijetu rada. Postojećim zakonom umirovljenicima je omogućeno raditi do pola radnog vremena s isplatom mirovine, a sada se zakonskim izmjenama otvara mogućnost dobrovoljnog produljenja rada do 68. godine s pravom na stimulativnu mirovinu..

Naime, Vlada je prošlog tjedna u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o radu kojim će zaposlenicima biti omogućen dobrovoljan ostanak u radnom odnosu do 68. godine.

Prema postojećim pravilima, poslodavac je imao pravo otkazati ugovor o radu zaposleniku s navršenih 65 godina, ali s novim zakonom neće moći otkazati radni odnos radniku koji stekne uvjete za starosnu mirovinu ako to sam radnik ne želi.


Drugim riječima, radnik koji navrši 65 godina i 15 godina staža ima pravo sam birati hoće li ići u mirovinu ili će nastaviti raditi.

Svi oni koji se odluče za ostanak u svijetu rada imat će pravo na uvećanu mirovinu. Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, zaposlenim osobama starijima od 65 godina polazni faktor za određivanje starosne mirovine povećat će se s 0,34 posto za svaki mjesec rada na 0,45 posto, piše Tportal.

Radnici koji nastave raditi do 68. godine mogu tako računati na mirovinsku povišicu od 16,2 posto, a ako u dogovoru s poslodavcem nastave raditi do 70. godine, moći će podebljati mirovinu za čak 27 posto.

Ipak, radnici stariji od 65 godina gube pravo na otpremninu u slučaju otkaza, što će mnoge odvratiti od donošenja odluke o produljenju radnog vijeka.

Iz Ministarstva rada kažu da je svrha te izmjene ‘stvaranje zakonskih mjera i uvjeta koji će poticati poslodavce da zadrže radnike u radnom odnosu i to uvažavajući interese poslodavca s jedne strane, a jednako tako uvažavajući interes radnika za nastavljanjem njihova rada koji će utjecati i na mogućnost zarade i na povoljniju visinu buduće mirovine’.

Sve više opcija za rad uz isplatu mirovine

Radnici koji žele nastaviti raditi u smanjenom opsegu mogu odabrati drugu zakonom dopuštenu opciju: rad uz mirovinu.
Ako se odluče na taj scenarij, mogu iskoristiti pravo na otpremninu ako imaju takvu mogućnost i ponovno se radno aktivirati na pola radnog vremena nakon stjecanja mirovine.

Skraćeni radni odnos uz isplatu mirovine omogućen je umirovljenicima s prijevremenom i punom starosnom mirovinom, kao i onima s obiteljskom mirovinom.

Pravo zapošljavanja imaju umirovljeni prema posebnim propisima, i to prema još povoljnijim uvjetima. Naime umirovljeni vojnici i policajci, za razliku od ostalih, mogu raditi na puno radno vrijeme uz isplatu pola mirovine, piše Tportal..
Umirovljeni branitelji mogu raditi pod istim uvjetima kao i umirovljenici u prijevremenoj i starosnoj mirovini, no ako je riječ o onima sa statusom hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI), imaju pravo raditi puno radno vrijeme uz smanjenje mirovine za trećinu, odnosno za cijelu plaću i dvije trećine mirovine.

Ovaj oblik produženog rada postaje sve popularniji, o čemu svjedoči stalan rast broja zaposlenih umirovljenika. Kako bi dodatno potaknuo rad nakon stjecanja prava na mirovinu, ministar rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marin Piletić najavio je proširenje kruga umirovljenika koji će moći raditi na puno radno vrijeme uz pola mirovine.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.