Foto: Goran Mehkek/CROPIX, Ilustracija

MIJENJA SE ZAKON KOJI ĆE TIČE SVIH NAS! Otkrijte koliko ćemo ubuduće plaćati pričuvu: Slijede i visoke kazne za upravitelje zgrada

Autor: Dnevno.hr

Novost da je donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za treće tromjesečje 2023. godine ovih dana je izazvala golemo zanimanje javnosti.

Riječ je o prvom zakonu o navedenoj problematici koji se izravno tiče više od 1,5 milijuna ljudi, koji, po podacima iz 2011., žive u višestambenim zgradama, piše Slobodna Dalmacija.

Do sada su se za ovu problematiku primjenjivali Zakon o vlasništvu i Uredba o održavanju zgrada.

”S obzirom da je izrada Zakona u tijeku, u ovom trenutku ne možemo iznositi konkretne informacije vezane uz sam sadržaj zakona, no možemo reći kako se, između ostaloga, Zakonom planiraju bitno urediti obveze suvlasnika, predstavnika suvlasnika i upravitelja prema zajednici po pitanjima sigurnosti ljudi i imovine, i to kroz stvaranje preduvjeta za normalno poduzimanje preventivnih i represivnih mjera u zajedničkim dijelovima zgrada koje dobivaju obilježja javnog mjesta te izvršavanje obveza sukladno nacionalnim programima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti”, odgovorili su iz resornog ministarstva.

Kazne u iznosu od pet do 20 tisuća kuna

Iako Ministarstvo još uvijek ne želi ništa konkretno reći na ovu temu, upravitelji su putem svoje Udruge “Upravitelj”, koja obuhvaća oko 88 posto svih upravitelja i objekata kolektivnog stanovanja reagirali na nacrt Zakona, izrađen još prošle godine, iznoseći svoje prijedloge.

Oni kažu kako podržavaju donošenje Zakona, ali i smatraju kako s obzirom na svoje iskustvo imaju potrebno znanje za sudjelovanje u njegovu kreiranju i prije javne rasprave.

Tako se u nacrtu Zakona za prekršaje upravitelja propisuju kazne u iznosu od pet do 20 tisuća kuna. Prekršaja je mnogo, a u prvi plan izbio je onaj kad upravitelj ne osigura hitni popravak najkasnije u roku od tri sata od prijave njegove potrebe.




Nacrt zakona također predlaže iznos minimalne visine zajedničke pričuve od 0,54 posto etalonske cijene građenja za primjenu u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji godišnje. Budući da je etalonska cijena građenja u 2020. godini bila 6.800 kuna po kvadratu, danas bi minimalni mjesečni iznos pričuve po kvadratu bio 3,06 kuna.

Ako se kao primjer uzme stan površine 70 kvadrata, pričuva bi mjesečno iznosila 214,20 kuna (70 kvadrata x 3,06 kuna).

Podsjetimo, sadašnja cijena pričuve računa se po etalonskoj cijeni građenja iz 1998. godine, otud po istome modelu iznos od 1,53 kune po metru četvornome, koji je, proizlazi, po prijedlogu udvostručen, piše Slobodna Dalmacija.




 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.