fbpx

Menadžeri Orco grupe u Hrvatskoj dobivali ‘minimalac’, a u inozemstvu ‘ostatak’ plaće

Autor: D.G.

Naručeni kamen iz Indonezije za gradnju bazena ispred hotela Amfora nikad nije stigao. Na kraju je ugrađen domaći brački kamen.

Istraga u slučaju Sunčani Hvar usmjerena je prema predsjednicima i članovima uprave te tvrtke, koji su donosili ključne odluke o poslovanju u proteklih pet godina, saznaje T-portal iz neslužbenih izvora.

U tom razdoblju na čelnom mjestu prodefilirala su četiri menadžera. Od 2005. do 2007. predsjednik Uprave je bio Dragan Lazukić, a naslijedio ga je Jacques Marie Bourgeois, koji je vodio tvrtku do listopada 2009. Nakon ostavke, zamijenio ga je Johan Cornelis, koji se na čelnoj poziciji zadržao svega nekoliko mjeseci. Trenutno je glavni menadžer Dirk Richard Bliek, koji je na funkciji predsjednika Uprave od sredine prošle godine.

Istražitelji sumnjaju da su menadžeri izvlačili novac iz sunčanog Hvara u korist Orco grupe. To su radili tako što su sklapali štetne ugovore s tvrtkama povezanim s Orcom, kojima su plaćali nerealno visoke račune za kupljenu robu i usluge.


Istraga se pozabavila i utajom poreza i doprinosa u hvarskoj tvrtki. Naime, dio menadžera bio je prijavljen na minimalac, a Orco grupa im je u inozemstvu isplaćivala drugi dio plaće. Novac za takve isplate osiguravao bi se tako što bi Sunčani Hvar sklopio ugovor s nekom marketinškom tvrtkom iz inozemstva, kojoj su izvršene fiktivne isplate.

Šestorica osumnjičena za izvlačenje 16 milijuna kuna iz Sunčanog Hvara

Direktor Orco grupe priveden na obavijesni razgovor

Privođenjem Jeana-Francoise Otta Vlada želi diskreditirati Orco grupu

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.