Foto: Marko Dimic/PIXSELL

MEĐU DRAGULJIMA EUROPE I JEDAN HRVATSKI GRAD: Prestižni svjetski medij napravio popis mjesta koja trebate posjetiti, istaknuli i jedno naše

Autor: Dnevno.hr

Pariz, Rim, Barcelona neke su od europskih destinacija koje redovito obilaze turisti iz svih dijelova svijeta.

No, maleni gradovi europskog kontinenta skriveni su dragulji koji se mogu podičiti prekrasnom arhitekturom i kulturnim bogatstvom kakvo ćete naći i u ‘razvikanijim’ mjestima.

Prema izboru CNN-a, ovo su neki od manjih europskih gradova koje se isplati posjetiti, a svoje mjesto na popisu našao je i jedan hrvatski grad.

Giethoorn, Nizozemska

Ovaj grad zovu ‘nizozemskim odgovorom na Veneciju’, a jedna od glavnih razlika je što se u njemu nećete gužvati s tisućama turista. Baš kao u Veneciji, život se tamo koncentrira oko vode, u centru nema automobila i kretati se možete jedino pješice ili kakvim plovilom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Giethoorn village (@giethoorn_village)




Guimarães, Portugal

Guimarães je ključan za povijest Portugala jer je u 12. stoljeću bio prvi glavni grad te zemlje. Njegova srednjovjekovna jezgra do danas je uglavnom ostala netaknuta.

Roscoff, Francuska

Lučki gradovi mogu biti neugledni, no simpatični mali Roscoff obogatio se na prekomorskoj trgovini, a danas je centar talasoterapije, pri čemu se morska voda koristi u liječenju raznih vrsta bolesti.




Anghiari, Italija

Smješten na brežuljcima u blizini toskansko-umbrijske granice, Anghiari je pravi užitak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Federica Pittoni (@federica.pittoni89)

Nauplion, Grčka

Prekrasni Nauplion prostire se na Peloponezu, a bio je prva prijestolnica moderne Grčke. Ako vas zanima povijest, u Arheološkom muzeju ćete pronaći predmete koji potječu iz mikenskog doba.

Mostar, Bosna i Hercegovina

Kako piše CNN, Mostar je danas omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini, a njegovo glavno obilježje je Stari most. Njega su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću i dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture. Most je srušen 1993. godine tijekom rata, a obnovljen je 2004. godine

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The Brendaz (@the.brendaz)

Mazara del Vallo, Sicilija

Ovaj grad su osnovali Feničani prije skoro 3000 godina. Njegova istaknuta atrakcija je Satiro Danzante ili plesni satir, drevni brončani kip izvučen iz mora 1998. godine

Clovelly, Ujedinjeno Kraljevstvo

Nekada su magarci bili jedini način da se netko popne i spusti niz strme ulice lijepog ribarskog sela u Devonu, u jugozapadnoj Engleskoj. Automobili i dalje ne mogu u grad jer se nalazi na dnu litice od 120 metara, pa se roba se prevozi sanjkama.

Dinkelsbühl, Njemačka

Dinkelsbühl ima sve – slatki povijesni centar, drvene kuće i tornjeve. Nalazi se na njemačkom ‘romantičnom putu’, poznatom po svojim zanosnim gradovima. Obavijen srednjovjekovnim zidinama s velikom gotičkom crkvom bio je mjesto snimanja filma ‘Enigma Kaspara Hausera’.

Korčula, Hrvatska

Mještani kažu da je ovdje rođen Marko Polo, dok Venecija to osporava. CNN kaže da je to grad svjetske klase s blistavo bijelim ulicama i građevinama klesanim od lokalnog kamena.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli NEWS12 ONLINE (@news12online)

Kenmare, Irska

Poznat je po hrani i predivnim pogledima, s velikim planinama koje se uzdižu iznad netaknutog zaljeva.

Piran, Slovenija

Iako Slovenija ima samo dio obale između Italije i Hrvatske, na tom malom potezu se nalazi nekoliko prekrasnih gradova. Uključujući i Piran. Divnom arhitekturom i ribarskim brodićima usidrenim u maloj luci pomalo podsjeća na Veneciju.

Reine, Norveška

Želite slatki norveški gradić, udaljen, malen i uz obalu? To je Reine – jedno od najspektakularnijih mjesta u arhipelagu Lofoten, s prekrasnim vidikovcem na otoke i selom Reinebringen, neposredno pored grada.

Regencos, Španjolska

Nalazi se južno od Dalijevog trokuta, mjesta u kojem je poznati umjetnik živio i radio. U pitanju je planinsko područje tihih sela, u kojima se nalaze ostaci srednjovjekovnih zidina, crkve i tradicionalne kamene kuće.

Tarnów, Poljska

Šetnjom Starim gradom otkrit ćete da i dalje ima šarm malog grada, u kojem se ogleda mješavina arhitektonskih stilova, gotike i mnogo Židovskog naslijeđa.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.