Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MEĐIMURJE VIŠE NIJE ŽUPANIJA S NAJNIŽIM PLAĆAMA Evo gdje se najmanje zarađuje

Autor: S.P.

Zaposleni u Međimurskoj županiji godinama su bili najslabije plaćeni u Hrvatskoj.

Njihova prosječna plaća prije pet godina iznosila je 4653 kune i po tome su bili na dnu ljestvice po visini plaća u županijama. No, proteklih godina situacija se ipak promijenila na bolje.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) za 2019. godinu vidljivo je da je prosječna plaća u toj županiji porasla za 20 posto, na 5589 kuna.

Da su plaće u Međimurskoj županiji dugo bile među najnižima u Hrvatskoj čudi i zato jer se Međimurci smatraju vrlo vrijednim i radišnim ljudima. Uz svoje svakodnevne poslove na radnom mjestu, oni rade i na poljoprivredi i brinu se da njihova regija ne bude zapuštena.

Plaće su rasle različitom dinamikom

Tako se sada na posljednjem mjestu po visini plaće sada nalazi Virovitičko-podravska županija, u kojoj je prosječna plaća 300 kuna manja te iznosi 5261 kunu.

Na pretposljednjem mjestu nalazi se Bjelovarsko-bilogorska županija s prosječnom plaćom od 5364 kune. U te dvije županije plaće su u tri godine rasle oko deset posto.

Danijel  Nestić s Ekonomskog instituta smatra da je pravno-regulativno priroda razlog zašto su plaće znatno ispod prosjeka Hrvatske i rasle su različitom dinamikom, piše Jutarnji list.
Minimalna plaća je u tom razdoblju povećana za 20 posto, u bruto iznosu sa 3120 kuna u 2016. na 3750 kuna u 2019. godini.

Međimurska i Varaždinska županija imale su najveći broj zaposlenih u nisko plaćenim sektorima – tekstilnoj, obućarskoj, industriji plastike i namještaja. Njima je povećanje minimalne plaće najviše išlo u prilog.

Oko 40 posto zaposlenih u te dvije županije radilo je u nisko plaćenim sektorima, dok je njihov udjel u ukupno zaposlenima u Virovitičko-podravskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, primjerice, oko 25 posto, rekao je Nestić.
Na sjeveru Hrvatske je niža stopa nezaposlenosti, a ako je manje slobodnih radnika na tržištu, da bi ih angažirali, poslodavci moraju dizati plaće.

Najveća plaća u Zagrebu

Dok na sjeveru Hrvatske prevladavaju nisko plaćeni poslovi, u jadranskim županijama veći značaj imaju ugostiteljstvo i trgovina, dok u Zagrebu dominira javni sektor.

Najveću prosječnu plaću u Hrvatskoj imaju zaposleni u Zagrebu, 7468 kuna, što znači da je 42 posto veća od najniže plaće u Virovitičkoj županiji.

Najveći broj zaposlenih u Zagrebu radi u javnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu, njih oko 96 tisuća. Nakon toga su zaposlenici u trgovini s oko 73 tisuće, zatim prerađivačka industrija, njih 41.623, informacije i komunikacije – 28.242 te građevinarstvo – 24.488.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.