FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL, Edit pixrl

MEDIKA OBUSTAVILA ISPORUKU! Bolnice ostaju bez lijekova?

Autor: S.P.

Jedna od najvećih hrvatskih veledrogerija Medika u utorak je obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice zbog duga od 2,1 milijardu kuna.

Od tog iznosa 1,4 milijarde kuna su dugovi bolnica, a ostalo je dug za lijekove na recept, objavio je Jutarnji list.

To znači da ni jedna bolnica nije dobila lijekove od Medike, a njene dnevne isporuke iznose oko pet milijuna kuna.

Nekoliko zadnjih mjeseci iz veledrogerija upozoravaju da više ne mogu kreditirati bolnice i ljekarne jer je dug dosegao 6,5 milijardi kuna. Problemi se nisu riješili i dugovi se gomilaju i dalje, a sada već i za lijekove koji se izdaju na recept.

Na to su prije tjedan dana upozorili iz Koordinacije veledrogerija pri HUP-u. Istkanuli su da bi “opskrba lijekovima uskoro moga postati ograničena, što će najviše osjetiti pacijenti”.

Iz HUP-a su naglasili kako se dug od prosinca do kraja veljače povećao za 900 milijuna kuna. Osim toga, čak 20 posto bolnica od početka godine potpuno je prestalo plaćati lijekove, a dug je dosegnuo četiri posto državnog proračuna.

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg rekao je za Novi list kako od utorka niti jedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje rokove.




“S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu. Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna. Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”,naglasio je Herceg.

On smatra da na taj način Vlada ugrožava poslovanje tvrtke te “kako nije bilo drugog načina nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati”.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.