fbpx
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Marina Pulišić iz JGL-a izabrana za vršitelja dužnosti do izbora novog predsjednika

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Na 66. sjednici Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) održanoj u petak donesena je odluka o raspisivanju izbora za sva ključna tijela HUP-a.

To su Predsjednik, Izvršni i Nadzorni odbor koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi.

Za vršitelja dužnosti do izbora novog predsjednika izabrana je Marina Pulišić, članica Uprave Jadran-galenskog laboratorija iz Rijeke i članica HUP- Udruge proizvođača lijekova.

“HUP je bio, jest i ostat će Hrvatska udruga poslodavaca, ne udruga nekih poslodavaca, već udruga SVIH poslodavaca ove zemlje. HUP je moćna organizacija, organizacija kompetentnih i vrijednih djelatnika, organizacija koja doprinosi razvoju politika koje otvaraju mogućnosti za daljnji rast i razvoj našeg društva. Unutar 30 granskih udruga rješavaju se sektorski problemi, ali udruge se međusobno povezuju i  horizontalno, ujedinjujemo snage svugdje gdje se može doprinijeti da se riješe zapreke, da se postigne više. Svi naši uspjesi govore o tome, a postigli smo ih puno pa i u uvjetima najvećih kriza, kao što je i ova zadnja uzrokovana koronavirusom, kada smo imali rekordan broj učlanjenja i rasta prihoda od članarina”, rekla je Marina Pulišić, v.d. predsjednica HUP-a

Na izlazak nekih članica iz HUP-a osvrnuo se Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.
“Iz udruge su nedavno izašli izravni članovi koji su svoje predstavnike imali u svim ključnim tijelima udruge: Izvršnom odboru, Nadzornom odboru i Vijeću članica. Znači imali su vrlo konkretne pozicije i mogućnosti da mijenjaju stvari iznutra, ako su mislili da se nešto ne radi kako treba. Hrvatska udruga poslodavaca će iz ovoga izaći još jača, s uključivijim pristupom i pravednijim odnosom prema svim svojim članicama, što je potvrdilo i današnje Vijeće članova. HUP broji više od 6.000 članova koji zapošljavaju preko 270 tisuća zaposlenika što je više od dvostrukog broja kojeg za reprezentativnost zahtjeva Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Očekujem da ćemo još hrabrije zagovarati interese naših članica i jasnije artikulirati zajednički stav svih poslodavaca u Hrvatskoj”, istaknuo je Zorić.

Na Vijeću članova podršku HUP-u, a u svjetlu nedavnih događaja i izlascima pojedinih kompanija iz udruge, dali su brojni predstavnici velikih i malih hrvatskih tvrtki, članovi granskih udruga Hrvatske udruge poslodavaca.

“Ostajemo u HUP-u. HUP je član GSV-a i ima zakonski reguliranu reprezentativnost, važna je udruga koja se bori za promicanje slobodnog tržišta i smanjenje regulative uz sve ostalo što je u fokusu poduzetnika. HUP je dobrovoljna udruga, ne bih komentirao izlaske nekih članica, kao što je dobrovoljno ući, tako se iz HUP-a i slobodno izlazi. HUP je velika udruga i normalno je u velikoj udruzi da postoje izazovi, ali i alati da ih se riješi, a očekujem da će kroz ove procese HUP evoluirati i odgovoriti na sve zahtjeve koje poduzetnici imaju prema HUP-a, a posebno u novim uvjetima ulaska u Schengen i eurozonu i kad je RH i dalje predzadnja po gospodarskim pokazateljima. Moramo i u HUP-u biti svjesni svoje uloge u tome i odigrati sve što je u našoj moći da se ta situacija promijeni na bolje”, rekao je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.
“Podržavamo rad HUP-a i novu energiju koja će donijeti pozitivne promjene. Lider media je aktivna u Udruzi novinskih izdavača pri HUP-u i mislimo da granske udruge, kojih je preko 30 dobro funkcioniraju. Važna nam je podrška HUP-a u našim nastojanjima da se izborimo za što bolje uvjete poslovanja za hrvatske izdavače, a kao kompaniji značajne su nam bile informacije koje smo dobivali za vrijeme korona-krize te inicijative koje se pokreću unutar Udruge”, istaknula je Bojana Božanić, direktorica Lider Media-e.

“Nisam se slagao sa smjerovima stare paradigme HUP-a – teme koje smo tada otvarali, kao i smjer razvoja gospodarstva bili su zastarjeli, a pojedine tvrtke koje su najavile odlazak iz HUP-a gaje mišljenja koja u današnje doba više nisu produktivna. Vrijeme je da se HUP okrene novim modelima rada i promjeni paradigme s fokusom na inovacije, zelenu i digitalnu ekonomiju, u čemu ćemo kao kompanija aktivno sudjelovati. Veselim se pozitivnim promjenama koje nas očekuju”, izjavio je Slavko Vidović, član Izvršnog odbora HUP-ICT-a i osnivač Infodoma

“Algebra niti druge članice granske udruge ICT-a, kojih ima oko 150 s više od 25 tisuća zaposlenih, nemaju namjeru istupiti iz članstva. Granske udruge dobro funkcioniraju i pojavljuje se nova i pozitivna energija. Snaga HUP-a je u radu 30 granskih udruga, čije tvrtke članice zapošljavaju više od 270 tisuća zaposlenika”, rekao je Hrvoje Balen iz Algebre, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP-ICT-a.

“Puno smo napravili kao udruga u sektoru zdravstva i ne samo da ćemo ostati član HUP-a već ćemo i dalje aktivno kroz HUP raditi na boljitku gospodarstva i daljnjeg razvoja povoljne poslovne klime, a nadam se da će nam se i ovi koji su izašli brzo vratiti kako bismo zajedničkim snagama dalje radili na odličnim inicijativama koje HUP pokreće”, istaknuo je Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin i član Izvršnog odbora HUP-ove Udruge privatnih poliklinika, liječilišta i ustanova za zdravstvenu skrb
Iz Plive su ranije poručili da je HUP “imao i ima važnu ulogu” te da ostaju članicom.

Renato Radić, predsjednik Uprave Prima namještaja, član Izvršnog odbora HUP-a i Vijeća članova, također je već ranije izjavio da ne napušta udrugu, a u njoj vidi novu energiju i dolazak nove generacije.

Sva poduzeća zajedno – mala, srednja, velika, proizvodna, uslužna, inovativna, tradicionalna, start-upovi i kompanije s dugom poviješću, svi članovi HUP-a – rade i radit će u interesu svih zaposlenika, poduzetnika, lokalne zajednice i hrvatskog gospodarstva”, stav je članica HUP-a nakon sjednice Vijeća HUP-a.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.