Photo: Patrik Macek/PIXSELL

MARIJA VUČKOVIĆ: ‘Talijanska inicijativa za gospodarski pojas neće naštetiti hrvatskim ribarima’

Autor: Sanja Plješa/Hina

“Hrvatski ribari ne trebaju strahovati od talijanske inicijative za proglašenje ekskluzivnog ekonomskog pojasa u Jadranu”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sjednice Vlade.

Naime, nadležna talijanska komora u svoj je parlament uputila zahtjev za izglasavanje ekskluzivnog ekonomskog pojasa koji bi trebao olakšati talijanski ribarima mogućnost izlova u Jadranskom moru.

Novinare je zanimalo što bi Hrvatska trebala učiniti kako bi zaštitila svoje ribare.

“Riječ je o isključivo gospodarskom pojasu”, rekla je Marija Vučković. Podsjetila je kako je u Hrvatskoj proglašen zaštićeni ekološko-ribolovni pojas koji je praktički dio gospodarsko isključivog pojasa.

“U području ribarstva, koje je uređeno zajedničkom ribarskom politikom, nema nikakve razlike između zaštićenog ekološkog-ribolovnog pojasa i isključivo gospodarskog pojasa”, istaknula je ministrica.

Dodala je kako su razlike u nekim drugim gospodarskim djelatnostima, a ne u ribarstvu.

Izvijestila je da je Ministarstvo u kontaktu s talijanskim kolegama te podsjetila da Hrvatska i Italija zadnjih godina provode dosta zajedničkih mjera, primjerice projekt Jabučke kotline, koji za primjer uzimaju međunarodna tijela koja se bave ribarstvom.
Na tvrdnju da se dio ribara boji kako bi usvajanje talijanskog prijedloga moglo olakšati prilaz talijanskim ribarima, odgovorila je da je to regulirano trogodišnjim režimom, a dogovoren je i produžetak.

“Provode se mjere i već imaju pozitivne učinke na demerzalne resurse Hrvatske i Italije”, rekla je ministrica poljoprivrede.

Inače, u demerzalne vrste spadaju sve kvalitetne ribe prije svega oslić, barbun, grdobe, šanpjer, a pored riba tu su i rakovi, kozice, lignje i hobotnice.
Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.