fbpx
Patrik Macek/PIXSELL

Marić: ‘ Sredstva za božićnice nisu planirana, svjesni smo naših obveza’

Autor: dnevno.hr

Deficit je ne samo spuštan unutar onih mastrišhtih kriterija od 3% nego je on duboko unutar 2%. Naša projekcija je prema rebalansu je 1,6%", kazao je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija. Govoreći o proračunu za 2017. ministar Marić je kazao da su stigla 132 amandmana te da će se Vlada danas o njima očitovati, a sutra se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru.

Marić nije konkretno odgovorio na pitanje ima li šanse da neki od amandmana prođu.

Dodao je da je manevarski prostor što se proračuna tiče – sužen i mali. Obrazloženje proračuna je po prvi put otkrilo neke stvari koje možda nisu bile toliko transparentne prikazivane od pojedinih stavki rashodne strane proračuna do u konačnici pobrojavanja svih obveza kako ukupnih tako i dospjelih a nepodmirenih, posebno u sustavu zdravstva. “Mislim da je to i opća, ali i stručna javnost pozdravila”, izjavio je Marić.


“Ovu godinu, 2017. smo otpočetka identificirali kao jednu godinu koja posebno ima, iz perspektive dospijeća različitih obveza iz prijašnjih razdoblja stvara određene izazove. Istodobno smo napravili veliki iskorak u javnim financijama i to su prepoznali svi relevantni faktori, kako domaći tako i međunarodni. Deficit je ne samo spuštan unutar onih mastrišhtih kriterija od 3% nego je on duboko unutar 2%. Naša projekcija je prema rebalansu je 1,6%”, kazao je.

Na pitanje može li Vlada pristati na neki kompromis sa sindikatima jer se očekuje da bi na današnjoj sjednici mogla donijeti odluku o božićnici za državne službenike, Marić je odgovorio da će se Vlada vjerojatno očitovati. “Ali u vezi s božićnicom vi znate da sredstva kao takva nisu planirana. Svjesni smo mi naših obveza, ako do određenih dogovora ne dođe”, rekao je.

“Sjećate se i ranije ove godine u smislu regresa. I tada sam vrlo jasno kao ministar komunicirao. Dakle, onda nam je ništa drugo nego pronaći ta sredstva jer jednostavno ne želimo riskirati bilo kakve tužbe. Sjećamo se naših prošlih vremena. Sedamsto milijuna kuna je taj prostor za iduću godinu. Vrlo smo jasno to komunicirali i javnosti i sindikalnim predstavnicima. To je manevarski prostor u kojemu se možemo kretati. Dakle, Vlada je vrlo odgovorno i jasno prepoznala potrebu da svojim zaposlenicima, jer je država najveći poslodavac, nakon sedam godina što njihove plaće nisu rasle zabilježimo povećanje osnovice i plaća”, rekao je Marić.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.