fbpx
Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

MARIĆ O REKORDNOM PADU BDP-a: ‘Treba gledati unaprijed, turistička sezona je prošla bolje nego se očekivalo’

Autor: Dnevno

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je o najnovijim podacima o BDP-u, izdavanju obveznice, povratu poreza i mjerama za gospodarstvo.

Pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju usporen je u odnosu na prethodne kvartale, no u cijeloj prošloj godini gospodarstvo je zbog koronakrize palo po rekordnoj stopi od 8,4 posto.

“Kad gledamo dekompoziciju, investicije su nešto bolje. Očekivali smo da će ponovno biti pad investicija u četvrtom tromjesečju, a zabilježen je rast. Međutim, kod nekih drugih komponenti smo očekivali malo bolje performanse, poglavito kad smo pratili podatke o fiskalizaciji na dnevnoj bazi, trgovini na malo i izvozu roba koje su u četvrtom tromjesečju relativno imali solidne rezultate.

Kad sve skupa zbrojimo, na tragu očekivanja i potvrdilo se ono što smo govorili da će to biti godina, obzirom na okolnosti kakve smo imali, mjesec i pol dana potpunog zatvaranja, pa zaključavanje pojedinih segmenata”, rekao je Marić.

Dodao je da turistička sezona prošla bolje nego što se očekivalo.
“Kada gledamo cijeli mediteranski bazen zemalja članica EU, mislim da smo zabilježili najbolju turističku sezonu. To je na neki način iza nas, treba gledati unaprijed. Stojimo pri našim procjenama koje su oko 5% rasta, što znači da ove godine ne možemo očekivati potpuni oporavak  našeg gospodarstva. Najranije je moguć krajem 2022. godine, s tim da će neke djelatnosti se oporavljati i u 2023.”

“To je bazni scenarij za koji postoje i pozitivni i negativni rizici. Negativni su da bude sporije, a to je da se pandemija produlji, da procjepljivanje ide sporije. Postoje i neki pozitivni rizici. Kad bi ovi elementi bili brži od očekivanja, najveći se dio odnosi i na EU nove generacije, ako budemo uspješniji u povlačenju i korištenju tako da gospodarski rast bude još veći”, dodao je ministar.

Istaknuo je da ne želi da se ponovi situacija od prošle krize, da nam oporavak traje predugo.
Što se tiče obveznice, Marić je istaknuo da su postignuti dobri uvjeti i da je sva ušteda uračunata već u proračun za ovu godinu.

“Ta ušteda je već ukalkulirana u sam proračun. Već smo gledali da ćemo na tu obveznicu refinancirati i sukladno našem kreditnom rejtingu i sukladno nekim okolnostima na tržištu pa da ćemo postići bolje uvjete. Dakle, tih 460 milijuna uštede na samo ovoj obveznici već je sastavni dio”, kazao je Marić.

Podsjetimo, danas je i premijer Plenković komentirao obveznicu.

“Ministarstvo financija je izašlo na tržište rada, izdalo je obveznicu, dio je za refinanciranje, dio je za podminiranje tekućih treskova. Milijarda eura na 12 godina, milijarda na 20 posto”, kazao je premijer dodavši kako su kamate oko 1 posto. Kazao je kako za obveznicu postoji velik interes, odnosno kako je “pozicija Hrvatske na tržištima je izuzetno dobra”.
“Mislim da se potvrđuje da imamo jednu vrstu ugleda u međunarodnoj zajednici, reputacije o kredibilnoj Vladi i kredibilnoj državi. To je u tim okolnostima najvažnije, povjerenje. U svakom slučaju, lakše se diše”, dodao je ministar.

Uskoro opširnije…

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.