Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

MARIĆ IMA LOŠE VIJESTI ZA SVE NAS! Skupio hrabrost i otkrio: Dogodit će se ove godine, nije dobro

Autor: N.K

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je danas na konferenciji za medije izvješće S&P-a o hrvatskom kreditnom rejtingu te je rekao kako ostaje na razini trostrukog B- i sa stabilnim izgledima. Osim toga, donio je i neke loše vijesti za hrvatske građane, a to je naravno, povćena inflacija.

“Mislim da je samo izvješće ne samo pozitivno intonirano nego daje, kao i uvijek, objektivni prikaz gospodarske slike i fiskalne politike, ali i izazova s kojima se Hrvatska suočava. Procjene za rast za ovu godinu su nešto niže, inflacija je nešto viša u odnosu na prijašnje objave. Vlada će kroz mjesec dana, kad se bude donosio program konvergencije, ažurirati makroekonomski model, a tijekom travnja ćemo objaviti naše zadnje službene projekcije za ovu godinu”, rekao je Marić.

Naglasio je kako se blago snižavanje procjene za ovu godinu događa zbog toga što je s jedne strane bio viši rast prošle godine, i to iznad svih očekivanja.

Previđena je veća inflacija

“U ovakvim okolnostima, s dozom neizvjesnosti o nastavku agresije Rusije na Ukrajinu, uvijek treba staviti jednu dozu rezerve prema bilo kakvoj makroekonomskoj projekciji. Inflacija je za ovu godinu postala važnija ili uočljivija u smislu projekcije i S&P predviđa inflaciju oko 6 posto.

Znamo podatke za prva dva mjeseca, a to su 5.7 i 6.3 u siječnju i veljači. Očekujemo da se taj trend ubrzavanja inflacije i zbog određenog baznog efekta nastavi u prvoj polovici godine, a za drugi dio godine ovisit će i o drugim čimbenicima koji utječu na ovu inflaciju. Prije svega to su cijene energenata i cijene hrane”, kazao je ministar.

“Država ne može bez jakog gospodarstva”

“U samom izvješću, kao što je bio slučaj i kod covida, morali smo nalaziti optimalan balans između nerijetko suprotstavljenih ciljeva, a to je s jedne strane da utječete na ublažavanje inflatornih pritisaka, a s druge strane da štitite održivost javnih financija. Javne financije već dvije godine jasno pokazuju da je njihova uloga u gospodarskom rastu i oporavku i ostalim gospodarskim zbivanjima uvijek velika i značajna.

Država ne može bez jakog gospodarstva, a ni gospodarstvo bez jake države, poglavito u ovim izvješćima. U S&P-u su kratko objasnili negativne rizike da gospodarske okolnosti budu slabije od ovih koje se predviđaju, a pozitivno je da se ti gospodarski izgledi materijaliziraju i rejting agencija apostrofira naš ulazak u eurozonu kao nešto što će dodatno utjecati na povećanje hrvatskog kreditnog rejtinga”, dodao je Marić.
Istaknuo je kako su zadovoljni izvješćem i nastavljaju dijalog s kreditnom agencijom.

“Važno nam je održati ovaj ugled u međunarodnim financijskim krugovima. Nacionalni program oporavka ide jako dobro. Sve što smo imali u programu za ispuniti, ispunili smo do kraja prošle godine. Izvješće smo sastavili, poslali u Bruxelles, traje proces evaluacije, očekujemo tijekom lipnja dodatnu tranšu od 700 milijuna eura.

Paralelno s tim radimo na daljnjoj implementaciji. Želimo održati taj postotak u smislu da sve mjere ispunjavamo. Investicije i reforme su ključne odrednice koje Hrvatskoj trebaju u kratkom roku za stimuliranje oporavka i rasta, a poglavito dugoročno”, naglasio je Marić.
Ne idite panično i mjenjačnice

Komentirao je i navalu građana u mjenjačnice i konvertiranje kuna u eure. Upozorava da će se novci moći uvijek zamijeniti.

“Dvanaest mjeseci od formalnog uvođenja eura u poslovnicama komercijalnih banaka, Fine i Pošte bez naknade mogu mijenjati novac. Nakon toga još tri godine imaju vremena za kovanice, a novčanice neograničeno, i to sve u HNB-u”, dodao je Marić. Rekao je kako unatoč zabrinutosti građana o zalihama robe u trgovinama nema potrebe za nekim pretjeranim gomilanjem zaliha.

“Bez obzira na okolnosti, kroz razgovore s maloprodajnim lancima ideja je bila da svega bude dovoljno i osigurano kao i u covidu”, zaključio je ministar.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.