fbpx

MALE TVRTKE NA RUBU EGZISTENCIJE! Ako Vlada ne ukine pravilo o 70 posto cijepljenih, do jeseni će tisuće radnika na burzu

Autor: Ivana Jurišić

Branka Prišlić iz Udruge Glas poduzetnika za Dnevno.hr govorila je o tužbi koju je Udruga pokrenula za pet sektora: prijevoz, turističke agencije, restorani, kafići i sezonski obrtnici.

“Riječ je o tvrtkama iz Varaždina, Splita, Rijeke i iz Šibensko-kninske županije koje su u 15 mjeseci bile onemogućene normalno raditi zbog trajanja mjera, a država ih na nikakav način nije obeštetila”, kaže Prišlić.

Ističe kako je Austrija svojim poduzetnicima dala obeštećenje u visini 80 posto, Njemačka 70 posto, a Hrvatska – nula posto.

“DORH je već zaprimio zahtjev za mirno rješenje uz koje je priložena i tužba, nakon čaga je sve proslijeđeno županijskim odvjetništvima gdje određeni poduzetnici pripadaju. Država sada ima tri mjeseca u kojima može prihvatiti ili ne prihvatiti zahtjev za mirno rješenje spora, a nakon toga idemo na sud”, ističe Prišlić.

Osim tužbe za obeštećenjem poduzetnika, Udruga razmišlja da pokrene pravne korake prema ustavnoj tužbi ako Vlada nastavi s uvjetom od 70 posto procijepljenosti za poduzetnike.

“Dok zaposleni u javnom sektoru mogu bez obzira na procijepljenost normalno raditi i obavljati svoje radne zadatke, poduzetnici u privatnom sektoru su prvu muku mučili s mjerama koje im prvo nisu dozvoljavale da rade, a sad ih država ucjenjuje da moraju imati minimalno 70 posto procijepljenih da bi dobili punu potporu bod 4000 kuna”, kaže Prišlić ističući kako su u svemu najgore prošle mikro tvrtke s manje od pet zaposlenih koje su u najvećem broju korisnici potpora za zaposlene.

“Ako tvrtka ima tri zaposlena, i samo jedan od njihov radnika se iz bilo kojeg razloga ne može cijepiti, njihova potpora spada sa 100 na 66 posto, što je nečuveno”.

Iz Udruge ističu kako im se svakog dana javljaju mali poduzetnici pogođeni ovom mjerom koji ne znaju kako će dalje:
“I dosad su jedva držali glavu iznad vode, a sada su bi to izgubili. Šokirani su odlukom Vlade i većina njih smatra da će do jeseni morati ili u potpunosti zatvoriti tvrtku ili početi davati otkaze”.

Komentirala je i navode da će država plaćati PCR testove za zdravstvene radnike koji se ne žele cijepiti:

“Ako država uvjetuje potpore od minimalno 70 posto procijepljenosti poduzetnicima da bi dobili pune potpore, smatramo da bi se i  ista ili slična pravila trebala vrijediti i za javni sektor. Privatni sektor je ucijenjen novim pravilima i stavljen u diskriminirajući položaj u odnosu na javni koji bi također trebao snositi slične posljedice kao i privatni, a ne da poduzetnici koji pune proračun moraju plaćati PCR testove onima koji se ne žele cijepiti. Osobito se to odnosi na zdravstveni sektor čiji djelatnici su u direktnom kontaktu sa bolesnim osobama kao i ugroženim skupinama. Iako bi trebali biti predvodnici cijepljenja da bi ljudi stekli povjerenje prema cjepivu, oni to ne rade, a sad očekuju da im poduzetnici i građani koji pune proračun plaćaju PCR testove. Pa kako je to fer?”.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.