Foto: Marko Todorov / CROPIX

Majstor otkrio trik koji će vam uštedjeti tisuće eura: Evo kako očistiti klima uređaj

Autor: I.G.

Servis klima uređaja treba raditi jednom do dva puta godišnje. Majstor iz jednog beogradskog servisa za klima uređaje, Stanoje, za Mondo je otkrio kada i kako pravilno očistiti klimu, kao i treba li ona raditi cijelo vrijeme.

Servis klime važan je da bi uređaj ostao pod jamstvom i da biste osigurali imunitet i zdravlje te zbog uštede novca. Majstor je istaknuo da je već malo kasno za čišćenje klime u travnju.

“Velika je gužva, ali najbolje vrijeme za čišćenje je kraj veljače, ožujak. I sada se dosta rade servisi, samo što je lista čekanja od sedam do deset dana”, rekao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Čišćenje filtera

Poznato je da postoji mali i veliki servis kada je u pitanju redovno održavanje klima uređaja. Majstor Stanoje objasnio je da oni većinom radi velike servise, dok za male servise rado objasne ljudima kako da ih sami naprave i uštede novac.

“Na tom malom servisu se čiste filteri. Poprskaju se tekućinom za dezinfekciju. Mogu se oprati deterdžentom i vodom, pa samo isprati i obrisati krpom i vratiti na mjesto. Da ne bi plaćali servis, ljudi to mogu sami napraviti”, kazao je.

“Veliki servis se radi ovisno o načinu korištenja klime. Ako se koristi isključivo za grijanje, onda se veliki servisi rade jednom godišnje, gdje se čisti turbina, isparivač i u većini slučajeva vanjska jedinica”, objasnio je majstor i napomenuo da se mali servis može obaviti jednom godišnje.

Dodao je da je za izvođenje malog servisa važno da je turbina čista, točnije da je prije toga napravljen veliki servis te je pojasnio kako da sami provjerite turbinu.
Uživajte u suncu dok možete, uskoro slijedi promjena vremena: ‘Stiže fronta’

‘Spustite krilca prema dolje’

“Upalite klimu na grijanje, spustite krilca prema dolje i isključite struju. Onda samo lampom ili baterijom osvijetlite dio gdje je turbina i vidite ima li plijesni i je li prljava. Ako jeste, onda je vrijeme za veliki servis”, dodao je majstor Stanoje.
Majstor je dodao da ECO način rada smanjuje potrošnju i podiže temperaturu. Ali ako se želite bolje rashladiti, on ništa ne znači. Majstor je otkrio i treba li otvoriti prozor kada radi klima.

“Najbolje je ujutro prozračiti prostoriju i onda je zatvoriti kako ne bi došlo do gubitka energije. Klima ništa ne filtrira, ne pročišćava zrak jer za to nema filtere”, istaknuo je majstor i pojasnio treba li klima biti stalno uključena.

“Svi prakticiraju da klima radi cijeli dan. Sve ovisi o tome radi li se o običnoj ili inverter klimi. Ako je inverter, trošit će puno manje u odnosu na običnu klimu.”

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.