Foto: Ivo Vucetic/CROPIX, Ilustracija

Maja ostavila siguran posao i pokrenula vlastiti biznis: ‘Uložila sam 100 eura, morala sam uspjeti’

Autor: Dnevno.hr

Iako je imala siguran i dobro plaćen posao, Maja Popović Starec odlučila je prije 10 godina povući radikalan potez. Dala je otkaz i odlučila se okušati kao učiteljica, ali u vlastitoj školi stranih jezika. Danas ima oko 200 đaka. Prve generacije njenih učenika sad su uspješni studenti, a mnogi joj se i dalje vraćaju, ne zbog obnavljanja znanja, već zbog druženja.

Maja je radila u Institutu za strane jezike. No, dala je otkaz i putem Agencije za privredne registre Srbije uložila 100 eura osnovala Europski centar za jezike Bond. U to je vrijeme bila samohrana majka te je prve lekcije počela davati svojoj kćeri i njenim prijateljima.

“Znala sam da moram uspjeti, jer ništa drugo nije bilo opcija. Moj posao je moj izvor prihoda za život, otplaćivala sam kredit, radila sam puno da napravim uspješnu školu”, govori ona za Infostud.

Foto: Ilustracija/Guliver

Posao bez reklame

Svojoj posao je započela, kaže, bez reklame. Odnosno, služila se onime što smatra najboljom reklamom, a to su preporuke. Ovo je zapravo ispunjenje njenog mladenačkog sna. Oduvijek je maštala da će biti nastavnica. Završila je Filološki fakultet u Beogradu, a potom i studije u Škotskoj, a usavršavala se u Velikoj Britaniji. Organizirala je kampuse za učenje jezika, vodila djecu u Englesku. To bogato znanje i iskustvo odlučila je iskoristiti za vlastiti posao, iako priznaje da o poduzetništvu nije znala mnogo.

“Bez ikakve reklame, osim one najbolje, ‘od usta do usta’, škola je brzo počela rasti. Tek ovog ljeta napravili smo profil na Instagramu. Nalazimo se u Beogradu, na Dorćolu. Prvo su počela dolaziti djeca iz naselja, a onda, na njihovu i preporuku roditelja, i drugi đaci”, govori Maja.

U Institutu za strane jezike je provela punih 18 godina. Naučila je puno o metodama nastave, ali i shvatila da ju je potrebno malo modernizirati. Cilj joj je bio napraviti nastavu koja će biti drugačija i zanimljivija od drugih. Njena se škola nalazi u Centru za kulturu “Parobrod”, pa s djecom često ide na izložbe i prikazivanja filmova.

Hrvati otkrili o kojem autu sanjaju: Pregledavali su ga najviše, a cijena će vas iznenaditi
Kampovi, putovanja, pjesma

Ali, to nije sve. Često organizira kampove, a djeca idu i na skijanje i škole u prirodi. Oni koji to žele, uz dozvolu roditelja, s Majom preko ljeta odlaze u Englesku ili Ameriku na dodatno usavršavanje. To je samo mali dio aktivnosti koje je Maja osmislila tijekom godina.

“Od samog početka organiziramo kampove. I u Institutu sam bila rukovoditeljica sektora za kampove, pa sam tu već imala veliko iskustvo. Idemo na skijanje, ljeti u Grčku na more, a sve to je vrlo obiteljski. Uvijek i dio roditelja ide s nama. U međuvremenu, ja sam, u drugom braku, dobila još dvoje djece, tako da putujemo kao neka mala komuna. Tu su i moja i druga djeca i njihovi roditelji. Pored učenja, svi se jako lijepo družimo”, govori Popović Starec.
Na njenim se satovima uglavnom pjeva. Djeca već od najranije dobi uče hitove Beatlesa, Queena, Ramonesa i The Clasha. Maja govori da je to istovremeno zabavno i korisno za učenje, jer se kroz pjesmu najbolje mogu naučiti neke fraze i izgovori, ali i osloboditi djecu treme te naučiti ih javnom nastupu.

Hrvati otkrili o kojem autu sanjaju: Pregledavali su ga najviše, a cijena će vas iznenaditi

Bez ovih stvari nema uspjeha

“Svaki sat ima čvrstu strukturu, učimo ih engleski-engleski, a ne srpski-engleski, to jest, ne želimo da pričaju tako što će u glavi prevoditi rečenice sa srpskog na engleski, već da usvajaju konstrukcije i izraze koje koriste ljudi kojima je engleski materinji jezik. Nikada se ne oslanjamo samo na jedan udžbenik, jer svaki je dobar, ali nijedan nije savršen. Pišemo vlastite kurikulume za svaki tečaj”, objasnila je.

Istaknula je da nema uspjeha bez posvećenosti, strpljenja, ljubavi te vrednovanja tuđeg rada i kvalitetnog odnosa s ljudima. Drži da se rad s djecom ne može gledati kao posao koji se treba odraditi, a važno je imati i ugodnu radnu atmosferu.

“Moraš dobro poznavati svako dijete, baviti se njime, znati kako napreduje. Ne možeš samo biti vlasnik i šef. Sve što je serijsko i namijenjeno brzoj zaradi, djeca i roditelji lako prepoznaju, kao što osjete kad ste posvećeni. Trudim se da profesori uvijek budu zadovoljni uvjetima u mojoj školi. A mladima uvijek savjetujem da budu strpljivi i posvećeni, jer će uspjeh sigurno doći. Slogan naše škole je ‘My word is my bond’. odnosno ‘Naša riječ je dano obećanje'”, zaključila je Maja Popović Starec.

Srbin se vratio u Hrvatsku u rodni kraj i započeo unosan biznis: ‘Niko ništa ne radi niti ulaže’

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.