fbpx

MAFIJAŠKA DINASTIJA IZ MALOG GRADA: Evo kako izgleda kad se malverzacijama počne baviti cijela obitelj!

Autor: I. Babić

Pogledajte kakve malverzacije je u Karlobagu našla revizija. U Općini od oko tisuću stanovnika, "u vjetar je bačeno" preko 40 milijuna kuna. Na vrhu ove hobotnice je po starom običaju političko lice, bivši načelnik Općine Ivan Bačić

Revizija u Općini Karlobag koju je provela ovlaštena revizorica Vlatka Sakar pokazala je da je ova mala Općina prožeta malverzacijama i rasipanjem javnog novca, po svemu sudeći, u osobnu korist. Ono što je revizija našla jednostavno je šokantno, ali još više zabrinjava da je to tek vrh ledenog brijega. Kako doznajemo, revizija je provedena samo djelomično, dakle ne uključuje sve javne tvrtke u općini te se bavila isključivo Općinom Karlobag i lokalnim komunalnim poduzećem Velinac. Kako piše u izvještaju revizije, “nepokrivene obaveze komunalnog poduzeća Velinac d.o.o. i Općine zajedno iznose 37,2 milijuna kuna te 40 milijuna obveza glede uplaćenih pomoći društvu Velinac d.o.o. (od strane Općine i Hrvatskih voda)”.

Za takvo katastrofalno stanje zaslužan je bivši načelnik Općine Ivica Bačić koji je zapečatio sudbinu općine čim je bio izabran. Na lokalnim izborima 2001. godine Ivica Bačić (SSS, vodoinstalater) nije osvojio većinu u Općinskom vijeću već načelničko mjesto zauzima tako što je Draga Vrban (prema pričanju lokalnog stanovništva tadašnja ljubavnica Bačićevog brata Zvone) kao članica HDZ-ovog općinskog odbora „prodala” svoj glas i umjesto za HDZ-ovog kandidata, glasala za Ivicu Bačića koji je tada predstavljao listu HSS-a. Time HDZ gubi izbore u Karlobagu i nastupa era braće Bačić (Ivice i Zvone) koji su, kako ćemo vidjeti u nastavku, grupu ljudi sastavljenu od rodbine, poduzetnika, političara i slično, organizirali u dobro uhodanu malverzacijsku mašineriju kako bi u dva mandata vladavine, pretpostavlja se, izvukli svotu veću od 60 milijuna kuna. Možemo realno govoriti samo o iznosu od 40 milijuna kuna, jer je taj dio potkrijepljen priloženim revizorskim izvješćem. Napominjemo, kako je općina Karlobag mala općina sa svega 1000 stanovnika pa su ove cifre već sulude. Navodno je u „pripremi terena” za dolazak Ivice Bačića na vlast važnu ulogu odigrala je Marina Bačić, supruga načelnikovog brata Zvone Bačića, koja je od početka postojanja općine radila kao tajnica načelnika.

Prodaja građevinskog zemljišta, prvi milijuni i stvaranje ‘mafijaške dinastije’!


Nakon dolaska na vlast načelnik Ivica Bačić kreće s prodajom zemljišta za građevinske parcele gdje Općina prihoduje milijunske iznose. Tu kreće priča o izvlačenju milijuna kuna općinskih sredstava. Sama prodaja zemljišta nikada nije bila detaljno kontrolirana od strane revizije, što je Bačiću dalo vjetar u leđa za njegove daljnje malverzacije. Prvi veći građevinski radovi kreću s izgradnjom vodovoda, kanalizacije i kolektora te tržnice u Karlobagu. Građevinske radove dobivaju uglavnom isti izvođači (prije svega Panprodukt i Prizma te Bednjanec), tvrtke koje nemaju licencu tj. suglasnost ministarstva. U revizorskom izvješću stoji kako su radovi u većoj mjeri dobivani na sumnjivim natječajima gdje se najčešće javljao samo jedan ponuđač, što nije ni čudno obzirom da su natječaji za zahtjevne radove raspisivani četvrtkom a otvaranje natječaja se odvijalo u utorak u 12:00 u Općini. Pročelnik u Općini koji je sve te natječaje provodio bio je Marko Vukelić.

Tijekom izvođenja takvih radova od strane građevinskih firmi bez licence, proračuni radova redovito su povećavani, nisu se vodili zapisnici o preuzimanju radova kao niti građevinski dnevnici ili knjige, te ne postoji ovjera nadzornog organa, što zakon propisuje. Ukratko, nije postojao nikakav pismeni trag o izvršenim radovima. Međutim, višemilijunske isplate izvođačima takvih „radova” općina i komunalno poduzeće vrše bez pismenog naloga i potrebne dokumentacije, samo na telefonski poziv načelnika Bačića. Neke isplate vršile su se čak i bez potpisa načelnika. Isplate u Općini izvršavala je knjigovotkinja, Marija Smojver Bačić koja je s bivšim načelnikom u rodbinskoj vezi. Tvrtka Zanatoprema, koja također nema licencu, izvodi radove na Tržnici. No, Zanatoprema je samo paravan za tvrtku Prizma. Naime, kako bi se prikrilo prekomjerno angažiranje tvrtke Prizma, spomenute radove na tržnici fiktivno je dobila tvrtka Zanatoprema jer radove ustvari obavlja Prizma d.o.o.

Uvlačenje velikih igrača u posao radi “zaštite”!

Pod vrlo sumnjivim i još uvijek nerazjašnjenim okolnostima tvrtka CONING d.o.o. komunalnom poduzeću Velinac ispostavlja fakturu za izvedenu situaciju u iznosu 1,64 mil. kn na radovima kopanja i postavljanja cijevi na dionici na kojoj su ti radovi već ranije izvršeni (nastavak radova na izgradnji fekalne kanalizacije – ukupno 3,3 mil). Tadašnji v.d. direktor Luka Vrban odbija potpisati fakturu jer mu je, kako je navodi, „sumnjiva”. Naime, objašnjenje reviziji je bilo kako je tvrtka CONING d.o.o. kasnije samo formalno „uskočila” u posao jer je radove već obavila nelicencirana tvrtka Prizma d.o.o. a što je bio prigovor Hrvatskih voda, koje su sufinancirale projekt. Ugovor s CONING-om sklopljen je 07. svibnja 2009, a navedena situacija i faktura ispostavljena je 18. svibnja, na što su Hrvatske vode dale primjedbu kako je to prekratak rok za izvršenje ovako kompliciranih radova. Ovaj natječaj s CONING-om realiziran je ugovorom koji je potpisan netom prije izbora,a to je tek jedan u nizvu zanimljivih detalja. U općini se glasno pričalo kako je tim ugovorom plaćena buduća „zaštita”, ma što to značilo.

Nakon otkaza v.d. direktoru na mjesto direktora komunalnog poduzeća Velinac dolazi Jelena Morović, supruga lokalnog policajca Nikole Morovića. Na mjesto direktorice komunalnog poduzeća Velinac d.o.o. gospođa Morović dolazi s mjesta voditeljice računovodstva u istom poduzeću gdje je već dobro ispraksirala kamufliranje malverzacija koje su se odvijale u samom komunalnom poduzeću.

PRIZMA d.o.o. poduzeće iz Požege bez web stranice i s 15 zaposlenih, unatoč milijunskim poslovima koje je odradilo za općinu Karlobag i komunalno poduzeće Velinac, nije uspjela ishodovati licencu, tj. suglasnost ministarstva. Zbog neposjedovanja licence, Velinac d.o.o. morao je raskinuti potpisani ugovor od 9 milijuna kuna (neto) s PRIZMOM te posao povjerio CONING-u. Nije tajna da tadašnji načelnik Općine Karlobag Ivica Bačić ovako vrijedan posao nije htio prepustiti bilo kome već tvrtki CONING koja ima poveznicu s Karlobagom. Unatoč nepostojanju licence, tvrtka Prizma i dalje obavlja najveći dio poslova za općinu i Velinac. U 2009. godini obavlja ukupno 56% svih građevinskih zahvata (u 2008. godini taj iznos je bio 42 posto, 2007./48 posto, 2006./39 posto a 2005./25 posto). U revizorskom izvješću stoji kako je vlasnik i direktor PRIZME d.o.o. Ivan Smojver istog prezimena kao i knjigovotkinja u Općini, gđa. Marija Smojver Bačić.
Posao stoljeća – privatizacija komunalnog poduzeća u Karlobagu

Kako je vrijeme odmicalo, a milijuni od općinskih radova se gomilali, sad već ohrabreni načelnik Ivica Bačić, uz pomoć svojih moćnih prijatelja osmislio je posao stoljeća. Plan je bio izvući što više novca preko općinskog komunalnog poduzeća Velinac d.o.o., opteretiti ga obavezama koje neće moći podmiriti a potom ga otjerati u stečaj kako bi se stvorilo novo privatno komunalno poduzeće.

Preko tvrtki PRIZMA d.o.o., PANPRODUKT d.o.o., obrta BEDNJANEC i dr. kroz niz protuzakonitih radnji već su izvučeni milijuni kuna. Kako bi se izvukli dodatni milijuni a istovremeno nametnule velike obaveze općinskom komunalnom poduzeću, ova „organizacija” uvela je model namjernog prekomjernog ugovaranja radova koje ni općina ni komunalno poduzeće financijski ne mogu pratiti, a kako bi kasnije privatnim firmama (PRIZMA, PANPRODUKT, BEDNJANEC) isplatili milijunske zatezne kamate iz proračuna Općine!!! Na taj način za sebe ostvaruju višestruku korist. Prva korist je izvršavanje radova (često fiktivnih) po namještenim natječajima, uvećanim cijenama, bez dokumentacije i mimo zakona. Druga korist je naknadna isplata milijunske vrijednosti na ime zateznih kamata privatnim firmama, a treća korist je snažno opterećivanje općinskog komunalnog poduzeća kako bi ga doveli do stečaja.
Tijekom ovog projekta, u određenim fazama, načelnik Općine Ivica Bačić pogodovao je privatnoj firmi PRIZMA, kada bi joj ponestalo novca, u ishodovanju kredita u PBZ-u na način da je založio imovinu Općine Karlobag kao hipoteku za kredit privatnoj firmi!!!

Inače, Bačić je suvlasnik poslovnog prostora vezanog za zgradu Općine Karlobag koji je iznajmljen Privrednoj banci Zagreb (PBZ). Brat načelnika općine Zvone Bačić, direktor općinskog vatrogasnog društva, u isto vrijeme bio je i vijećnik Općine, zatim jedno vrijeme direktor komunalnog poduzeća Velinac a kad su konačno shvatili da je to protuzakonito, imenovan je prokuristom istog komunalnog poduzeća.

Šokantan zaključak revizije koji DORH ne zanima!

Unatoč podnesenim prijavama policiji i Državnom odvjetništvu, nije pokrenut niti jedan proces protiv ovakvog nevjerojatno protuzakonitog ponašanja. Osobe koje su ovdje istaknute samo su dio „mafijaško-političke organizacije” koja je provela cijeli proces pljačke. Činjenica da do sada nije pokrenuto procesuiranje ostavlja sumnju da je u ovaj slučaj uključen i sam vrh hrvatske politike!

Koliko je slučaj kriminalan najbolje svjedoči opaska revizorice: „Cjelokupni pregled ulijeva značajnu sumnju u malverzacije. U svakom slučaju, bez obzira radi li se o malverzacijama ili ne, cjelokupna organizacija raspolaganja velikim financijskim sredstvima poreznih obveznika nije zasnovana na principima dobrog gospodarenja i efikasnosti. Usprkos tome što je poznato da sredstvima upravlja javni a ne privatni sektor (a zna se da je javni manje efikasan od privatnog) svejedno smo šokirani neefikasnošću i neodgovornošću raspolaganja milijunskim iznosima sredstava poreznih obveznika. Smatramo da je odgovorne za ovo stanje potrebno oštro sankcionirati u moralnom, kaznenom i materijalnom smislu”. Šteta što se s njihovim nalazima nije složio DORH.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.