fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

MAĐARI ODABRALI NAŠEG GUVERNERA: Boris Vujčić okitio se nagradom ‘oca eura’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić dobitnik je Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju – “ocu eura”.

Tom nagradom okitio ga je Izvršni odbor Mađarske narodne banke koji želi dati priznanje Vujčiću za postignuća kao guvernera HNB-a, odnosno za reformu hrvatske monetarne politike koja je omogućila stabilnost hrvatske kune u odnosu na euro, što je dovelo do pridruživanja Hrvatske mehanizmu ERM II prošlog ljeta, navodi se u obrazloženju nagrade.

“Hrvatska ne bi mogla doći do praga ulaska u europodručje, a da prethodno niste imali ključnu ulogu u pregovorima Hrvatske i Europske unije kao zamjenik glavnog pregovarača te Vam stoga pripadaju velike zasluge za uspješan proces integracije Hrvatske u EU. Pritom svakako treba spomenuti Vašu važnu ulogu u organizaciji Dubrovačke ekonomske konferencije, na kojoj sudjeluju poznati ekonomisti i kreatori monetarnih politika iz cijelog svijeta svake godine”, ističe se dalje u obrazloženju MNB-a.

“Osjećam se istodobno počašćenim i zahvalnim, jer sam svjestan važnosti ove nagrade, koja nosi ime doista impresivne osobe; imao sam, naime, sreću poznavati Alexandrea Lamfalussyja, koji je svojim radom i postignućima ostavio ozbiljan trag u samim temeljima europskoga ekonomskog i monetarnog zajedništva. Naravno, iznimno poštujem i sve dosadašnje dobitnike ove nagrade, i zato – puno vam hvala”, rekao je Vujčić.

Lamfalussy, belgijski ekonomist i središnji bankar, rođen je 1929. u Kapuváru u Mađarskoj. Studirao je na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu i Nuffield Collegeu u Oxfordu, gdje je doktorirao ekonomiju. Sudjelovao je u radu Delorsove komisije, koja je postavila temelje Europskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, bio je prvi predsjednik Europskoga monetarnog instituta te je imao istaknutu ulogu u osnivanju Europske središnje banke i kreiranju regulative europskoga financijskog sustava.
Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.