Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PAZITE OVO! PLENKOVIĆ SE HVALISA DA JE ‘ZASTRAŠIO’ TRGOVCE! ‘Dobar dio je korigirao cijene. Očekujem i od drugih da slijede te primjere, uvodit ćemo kazne…’

Autor: Dnevno.hr

Nakon naglog rasta cijena zbog uvođenja eura, Vlada je na zadnjoj sjednici donijela Zaključak da se cijene moraju vratiti na razinu od 31. prosinca 2022. godine. No, Vlada je ipak odgodila donošenje odluke o zamrzavanju cijena veće palete proizvoda koje je bilo najavljeno za sjednicu koja se održava u petak.

Premijer Plenković je trgovcima i drugim subjektima dao rok da to učine do petka i zadužio nadležna tijela da provedu nadzor kretanja cijena nakon uvođenja eura.

Tijek sjednice pratite uživo:

Plenković zahvalio ministrici Tramišak i ministru Paladinu na doprinosu Vladi u proteklom razdoblju, a najavio je i dolazak Bačića i Erlića u Banske dvore. Govorio je premijer potom o susretima s inozemnim dužnosnicima, a i o slučaju hrvatskih državljana u Zambiji.

“U srijedu ćemo prvo pred odborima, a onda i pred saborom predstaviti nove ministre Branka Bačića i Šimu Erliha”, rekao je Plenković, dodavši kako je “cilj da se ubrza obnova nakon potresa i da ovo bude godina u kojoj ćemo napraviti velike pomake u tom procesu koji će nažalost trajati godinama”.

“Imamo i slučaj naših osmero državljana koji su u Zambiji, o tome redovito govori i ministar Piletić. Sud je jučer donio odluku da ih pusti da se brani sa slobode, hrvatska diplomacija je u kontaktu s tim državljanima i pomažu im i nastavit ćemo s daljnjom zaštitom i pružanjem pomoći”, rekao je Plenković.




“Nastavit ćemo s daljnjom konzularnom zaštitom naših državljana”, rekao je Plenković.

Zaželio je i sreću rukometašima Hrvatske na Svjetskom rukometnom prvenstvu.

Kazao je da će se za obnovu od poresa osigurati 4 milijuna eura za Sisak i tri milijuna za Glinu.




Kad je riječ o cijenama od uvođenja eura, kazao je kako su inspektorat i porezna uprava i carina zaduženi da idu na teren te da se identificiraju oni koji su neopravdano podignuli cijene i nanijeli štetu gospodarstvu te dizanjem cijena doprinjeli porastu inflacije.

“Predvidjeli smo i posebnu točku oko kretanja cijena nakon uvođenja eura. Zadužili smo inpektorat da krenu u akciju i sve svoje službe pošalju na teren. Cilj je bio detektirati sve one koji su iskoristili uvođenje eura za neopravdano poskupljenje na štetu građana”, rekao je Plenković.

“Velik broj poslovnih subjekata je nakon odluke Vlade korigirao cijene i vratio ih na vrijeme prije 31. prosinca. Očekujem i od drugih da slijede te primjere. Imamo niz alata za zaštitu potrošača”, izjavio je Plenković.

“Oni koji su neopravdano dizali cijene u odnosu na prije konverzije snosit će novčane kazne. Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača: riječ o mogućem vraćanju cijena, ukidanje subvencija (svi gospodarski subjekti imaju nižu cijenu struje, niže PDV…), a čitav paket išao je za tim da se prebrodi kriza”, poručio je premijer.

Na Vladi su objavljeni i rezultati inspekcijskih nadzora koji su u 696 nadzora utvrdili 178 slučajeva neopravdanog povećanja cijena.

‘Utvrđene su nepravilnosti’

Šef Porezne uprave Božidar Kutleša izvijestio je o aktivnostima poslovnih subjekata:

“Porezna uprava je do sada provela 163 nadzora, a u dvije trećine utvrđene su nepravilnosti”, rekao je Kutleša. Kazao je da će tjedno njihovih sto inspektora biti na terenu te da planiraju oko 200 nadzora tjedno.

Carinska uprava provela je nadzor nad cigaretama i duhanskim proizvodima te je utvrđeno da su cijene cigareta neopravdano porasle 1,17 posto, sitno rezanog duhana za 0,72 posto a grijanog duhana za 0,30 posto. Iako se ne čini da je rast značajan, šef Carinske uprave istaknuo kako je on ipak neopravdan te da se radi o značajnom dijelu tržišta koji ima utjecaj na cjelokupno tržište.

U tijeku je i nadzor tržišta naftnim derivatima. Preliminarno, također je utvrđeno neopravdano dizanje cijena tijekom prvih dana uvođenja eura.

Najavljeno je 250 nadzora tjedno.

Nove cijene ulja, šećera i mesa

Vlada je odlučila korigirati zamrznute cijene tri prehrambena proizvoda. Kako je pojasnio ministar gospodarstva Davor Filipović, cijena mljevenog mesa i ulja smanjit će se dodatno za 26 centi, odnosno dvije kune dok će se cijena šećera povećati za isti iznos.

To znači da će cijena kilograma šećera biti 1,32 eura umjesto dosadašnjih 1,06. Cijena litre suncokretovog ulja ne smije biti veća od 1,86 eura, a kilograma mljevenog mesa 4,12 eura.

Ograničenje će trajati do 31. ožujka.

Uskoro opširnije…

Podsjetimo, porezna i Carinska uprava te Državni inspektorat su izvijestili vladu o nadzorima i mjerama koje se poduzimaju u pogledu praćenja cijena, a rezultati njihovog istraživanja u petak će biti predstavljeni javnosti.

U Vladi naglašavaju da i dalje ne odustaju od kazni kao i da na raspolaganju imaju brojne alate, poput ukidanja subvencija na energente i proširenja popisa artikala sa zamrznutim cijenama…

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.