fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

MA KAKVA SRBIJA I NEPAL! Ugostitelji našli novi rudnik kvalitetnih ‘sezonaca’: ‘Sličnog su mentaliteta, pozivamo ih da se odazovu’

Autor: Dnevno.hr

Sudeći prema najavama koje stižu iz turističke branše, ove godine nas očekuje rekordna sezona. Iako su to dobre vijesti za državu i BDP, turistički radnici već se sada pitaju kako i gdje naći osoblje koje će raditi u sezoni.

Iako su sve popularniji radnici s Dalekog istoka, Udruženje obrtnika Dubrovnik i Obrtnička komora Dubrovačko-neretvanske županije pokrenuli su inicijativu na tržištu Makedonije kako bi nadomjestili nedostatak radne snage.

Niz je problema u našoj branši, ali i dalje je na prvom mjestu nedostatak radne snage. Ukoliko ne budemo imali ljudi, sve ostalo bit će nam problem. Na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kvotama koje imamo za strance, činjenici da poslodavcima više odgovaraju djelatnici iz bližeg susjedstva zbog jezika i sličnosti u mentalitetu, shvatili smo da nam je makedonsko tržište jako važno”, rekla je Dubrovačkom vjesniku predsjednica Obrtničke komore i Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.


Pokrenuli web anketu

Udruženje obrtnika Dubrovnik (www.udruzenje-obrtnika-dubrovnik.hr) i Obrtnička komora Dubrovačko neretvanske županije (www.du-hok.net) su na svojim web stranicama objavili anketu za obrtnike ugostitelje i ostale turističke djelatnike u kojoj ih pitaju s kakvim se problemima susreću i kako zajednički kroz komorski sustav riješiti problem.

Poznati dubrovački ugostitelj Đani Banovac kaže kako je prošle godine bio prisiljen uvoziti radnu snagu i kako ima iznimno dobro iskustvo s radnicima s makedonskog tržišta.

“Došao sam na ideju da bih mogao svoje iskustvo podijeliti i pomoći u pronalasku radne snage našim tvrtkama i ugostiteljima. Stoga ih sve pozivamo da se odazovu, da vidimo kako se suočiti s problemima na koje nailazimo u radu. Ovo je nekakav ‘lakmus papir’ da procijenimo situaciju, a uz susjedne zemlje ovaj put smo se bazirali na Makedoniju jer mislim da su nam ti djelatnici prihvatljiviji. Ipak nam trebaju ljudi koji govore naš jezik, a za neka zanimanja kao što su primjerice konobari, to je ključno”, kaže Banovac, dodajući kako je cilj ankete pomoći svim ugostiteljima u pronalasku kvalitetne radne snage.

Objašnjava kako su obrtnici i poduzetnici dosad pojedinačno rješavali te probleme s određenim agencijama koje su se pojavljivale na tržištu.

“Njih je doista veliki broj, prava šuma u kojoj se ponekad ne snalazite, teško nađete najbolju adresu gdje ćete rješavati svoje probleme. Ovako bismo pokušali institucionalno, kao Udruženje obrtnika i Obrtnička komora DNŽ, pokriti županijsko područje koje je zaista radno intenzivno. Sezona se događa i na otocima, malo kraće nego u Dubrovniku i drugim dijelovima.

Veliki interes u Makedoniji

Nakon što dobijemo odgovore na naš upitnik, moći ćemo se odrediti prema agencijama već za ovu sezonu, a posebno za nadolazeće. Sve su to problemi koji ustvari ne moraju to biti, zato smo ovu akciju i pokrenuli”, pojašnjava Banovac dodajući kako je inicijativa za potragu za radnom snagom krenula prošle godine kad je pitao za djelatnike putem Zavoda za zapošljavanje i od 57 prijava nije ostvario nijednu.
“Potom sam se okrenuo komunikaciji s jednim predstavnikom u Makedoniji. Prvo usmeno, da bismo potom razgovarali sa stotinjak osoba. Odabrao sam njih nekolicinu s kojima sam bio iznimno zadovoljan. Ono što mi je bila vatrogasna mjera, ispostavilo se kao dobra mjera“, kaže Banovac.

Makedonci su u velikom broju zainteresirani za rad na jugu Hrvatske. Prošle godine bilo ih je zaposleno oko 890.

 
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.