Luksuzna flota: Imućni Hrvati vlasnici su 362 letjelice

Autor: dnevno.hr

Velikogorički poduzetnik Boris Kordić odnosno njegova tvrtka 'Colombo Air' platio je vrtoglavih 4.4 milijuna dolara za jedan od najskupljih i najnovijih aviona u RH. Najbogatiji Srbin Philip Zepter ima luksuzni challenger 605 vrijedan 17.7 milijuna eura, kakav ima i hrvatska vlada.

U Hrvatskoj su registrirane 362 letjelice – od balona i zmajeva do komercijalnih i poslovnih zrakoplova, mlaznih, turbopropeleraca i klipnih aviona. Stotinu i petnaest letjelica u vlasništvu je privatnih osoba odnosno imućnijih građana koji sebi mogu priuštiti vlastitu letjelicu, bilo da se radi o zrakoplovu ili helikopteru, piše Slobodna Dalmacija. Od poznatijih vlasnika Slobodna je izdvojila velikogoričkog poduzetnika Borisa Kordića, odnosno njegovu tvrtku ‘Colombo Air’, koja je platila vrtoglavih 4.4 milijuna dolara za jedan od najskupljih i najnovijih aviona u Hrvatskoj, beechcraft air 200.

Naftni tajkun Enver Moralić leti u svojemu beechcraftu, letjelici za koju kažu da je među avionima ono što je rolls-royce među automobilima, a vrijedi oko 1,5 milijuna američkih dolara. Tri aviona diamond star najnovije generacije vrijedne ukupno 300 tisuća eura posjeduje Rajko Rauš vlasnik tvrtke ‘Diamond Air’ iz Varaždina.

Željko Kerum, za kojeg se dugo mislilo da je vlasnik najskupljeg zrakoplova u Hrvatskoj cessne citation XLS od 17 milijuna dolara, luksuzni mlažnjak je ipak samo nekoliko puta unajmio od jedne tvrtke čije se letjelica nalaze se u bazi zrakoplovne luke “Joža Pučnik” kod Ljubljane.

Philip Zepter ima isti zrakoplov kao i hrvatska vlada

U susjednom nam Srbiji postoji 35 privatnih zrakoplova i šest helikoptera, a jedan od prvih vlasnika privatnog aviona je Željko Mitrović, vlasnik medijskog imperija “Pink“. Philip Zepter, najbogatiji Srbin koji je navodno ‘težak’ tri milijarde eura, ima luksuzni challenger 605 vrijedan 17.7 milijuna eura, ujedno i najskuplji privatni zrakoplov na području bivše Jugoslavije, kakav ima i hrvatska vlada.

Tu je i Stanko Subotić, neokrunjeni kralj među švercerima cigareta, čiji avioni vrijede oko 70 milijuna eura, te Emir Kusturica, dok ostali tajkuni ne priznaju da su vlasnici aviona.

U BIH bi uskoro trebao poletjeti najnoviji model eurocoptera kojeg su naručila braća Stanić iz Krševa , vlasnici tvrtke ‘ ‘Stanić group’ i Mesne industrije Stanić. U Hrvatskoj je glava obitelji Svjetlan Stanić najviše poznat po korupcijskoj aferi “Mali Maestro“. Najskuplji avion u BIH posjeduje Sarajlija i sportski pilot Fahrudin Kreštalica, čija Cessna 172 vrijedi oko 30 tisuća eura.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.