fbpx
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

LOŠE VIJESTI ZA DIO GRAĐANA: ‘Oni koji imaju kredite vezane uz Euribor već sada mogu očekivati veće otplatne rate’

Autor: Mia Peretić

Prijeti li nam iduće godine recesija?

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek kaže da je guverner Boris Vujčić pričao o scenariju koji ne vidimo kao osnovni scenarij.

“U osnovnom scenariju nema recesije ove godine, a niti u idućoj. Rekao je da u situaciji kada bi došlo do prekida isporuke ruskog plina, prije svega zemljama EU, možda bi to imalo manje efekta na Hrvatsku. S obzirom na našu povezanost s Njemačkom, Italijom, drugim članicama EU to bi moglo utjecati na recesiju u Hrvatsko”, rekla je Švaljek za RTL i dodala kako vidimo da bi se mogao odviti drugi scenarij u kojem bi se EU pripremila i smanjila ovisnost o uvozu ruskih fosilnih goriva te bi došlo da manje efekta na gospodarstvo.


Napominje, geopolitička situacija je izrazito nestabilna.

“Mi u našim projekcijama pretpostavljamo da neće doći do daljnje eskalacije sukoba, prelijevanja sukoba na druge zemlje. Živimo u vrlo neizvjesnim vremenima. Ima i drugih faktora koji bi mogli dovesti do usporavanja gospodarstva. Živimo u dobu pandemije, ona se može ponovno razbuktati, vratiti. Bitno je reći da u Hrvatskoj ove godine imamo izrazito visok rast u prvom kvartalu, u drugom isto tako. Turizam je dobro krenuo, rezervacije su na visokoj razini, očekujemo rast od 5 posto”, rekla je Švaljek.

‘Vidimo ublažavanje rasta cijena prema kraju godine’

Dodaje da je teško govoriti hoće li cijene rasti do kraja godine.

“U našem osnovnom scenariju vidimo smirivanje cijena, odnosno, ublažavanje rasta cijena prema kraju godine zbog čega bi u prosjeku u ovoj godini inflacija mogla biti 9, 9 i pol posto. Očekujemo da će zbog baznog efekta iduće godine doći zbog usporavanja rasta cijena i inflacije”, kazala je.

‘Oni s kreditima vezanim uz Euribor već sada mogu očekivati veće otplatne rate’

Komentirala je i kada građani mogu očekivati veće rate kredita s obzirom na povećanje kamatnih stopa.

“To je mjera koju Europska središnja banka tek treba donijeti. U sedmom mjesecu će učiniti zaokret u monetarnoj politici. Nismo u eurozoni, ali smo pod utjecajem monetarne politike europske središnje banke, a iduće godine ćemo biti članica eurozone i primjenjivati isti instrumentarij monetarne politike. Kada dođe do porasta referentnih kamatnih stopa to se neće odmah preliti u sve. Oni koji imaju kredite vezane uz Euribor već sada mogu očekivati veće otplatne rate, međutim to je porast za 0,5 postotnih bodova. Hoće li doći do daljnjeg porasta kamatnih stopa ovisi o daljnjim mjerama. Radili smo procjene što bi se dogodilo kada bi kamatne stope porasle za jedan ili za dva postotna boda. U nekom prosjeku bi to moglo dovesti do porasta rata 10 posto”, rekla je Švaljek.
Na pitanje hoće li kamate padati kada uđemo u eurozonu, kazala je da će to ovisiti o nizu faktora.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.