fbpx

LJUDIMA SE NE RADI? Potražnja za radom manja, a slobodnih radnih mjesta više

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Potražnja za radom u studenom bila je za 30 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuje indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks.

To je najveći pad potražnje za radom od svibnja ove godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Pretpostavlja se da je taj pad vjerojatno posljedica najave i uvođenja strožih gospodarskih restrikcija s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa, navedeno je na internetskoj stranici EIZ-a.

“Taj pad dodatno je potisnuo razinu potražnje za radom koja je u zadnjih pet mjeseci varirala na oko 75 do 80 posto razine prije pandemije”, istaknuto je u analizi EIZ-a.

Na godišnjoj razini OVI indeks je u listopadu pao za 21,5 posto, u rujnu za 27,8 posto, kolovozu 25, srpnju 18, a u lipnju za 26 posto. Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa pad indeksa bio je najizraženiji u svibnju, za 57,4 posto, te travnju, za 74,7 posto.
Promatrajući tražena zanimanja u studenome ove godine u odnosu na isti mjesec 2019., primjetna je relativno snažna potražnja za zanimanjima koja su vezana uz građevinski sektor, kao posljedica sanacije nakon zagrebačkog potresa.

Potražnja za zidarima je bila viša 77 posto, a za inženjerima građevine za 59 posto.

Kako se navodi u analizi EIZ-a, pad potražnje primjetan je u ugostiteljstvu, što i ne čudi s obzirom na koronakrizu i strože epidemiološke mjere, pa se tako traži 67 i 55 posto manje konobara i kuhara.
Inače, OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom. Izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.